Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 души са арестувани във връзка с атаката в Лондон, при която загинаха седмина

| обновено на 04.06.17 в 19:02
Снимка: БТА

Седем души загинаха при терористичен акт в централен Лондон, при който трима нападатели бяха застреляни  от полицията. Ранените са 48, като 21 от тях са в критично състояние. Премиерът Тереза Мей категорично осъди атаката и посети някои от пострадалите в болницата. Канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди, че канадски гражданин е сред убитите при нападението. Има и загинал испанец. Сред пострадалите в тежко състояние са двама австралийци - мъж и жена, един новозеландец и една французойка. 12 вече са изписани за домашно лечение.

Малко след полунощ българско време полицията в британска столица беше повикана при инцидент на моста Лондон Бридж, където бял бус се врязал в пешеходци. Малко по-късно полицията реагира на друг инцидент в съседство – в Бороу маркет, известен с многобройните си барове и ресторанти. Убити са и тримата нападатели. Има един полицай с прободни рани, но без опасност за живота.

Полицията обяви, че разглежда нападенията като терористичен акт. Нападателите не са идентифицирани, никой не е поел официално отговорност за атентата.

По данни на свидетели, след като бусът се е врязал в пешеходците, от него са изскочили няколко души с ножове в ръце и са се насочили към Бороу маркет. По-късно са били чути изстрели и на публикувана снимка в социалната мрежа е разпознат един от нападателите, повален пред заведение, носещ нещо като пояс с експлозиви. Командващият звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули заяви, че поясът е с имитация на експлозиви.

Съобщено бе и за още един инцидент – нападение с нож в района на метростанцията Воксхол, но той няма връзка с терористичните актове в района на Лондон Бридж.

12 души са арестувани в източния лондонски квартал "Баркинг" във връзка със снощното нападение при претърсване на жилището на един от нападателите. Той е живял там през последните три години, женен е и има две деца, по данни на съседите. На мястото е възпроизведена контролирана експлозия. Има сведения за засилено полицейсто присъствие в съседния квартал "Ийст Хам", но не е известно дали това има връзка с конкретното разследване.

Ето какво заяви комисар Кресида Дик от "Скотланд ярд" за протичащото разследване: Това е разследване, което се развива бързо. Имаме значителни ресурси, които използваме както за разследването, така и сред патрулите. Имаме увеличени патрули в много райони и както може да се очаква, те включват и въоръжени полицаи.

Има сведения за засилено полицейсто присъствие в съседния квартал "Ийст Хам", но не е известно дали това има връзка с конкретното разследване. Според информация от "Скотланд ярд" полицията вече знае самоличноста на нападателите. Шефът на антитерористичния отдел Марк Роули заяви, че 8 полицаи са възпроизвели безрецедентните 50 изстрели по време на акцията на Лондон Бридж, като с един от изтстрелите е ранен и цивилен гражданин.

Междувременно беше съобщено, че четирима от ранените при атаката са полицаи. Един от тях е служител от транспортна полиция. Състоянието му се определя като сериозно. Тежко ранен е и друг от полицаите, който не е бил на смяна вечерта, но се е притекъл на помощ като е повалил на земята един от нападателите, но е бил промушен с нож.

Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд заяви, че според полицията всички основни извършители на атентата са убити и не се налага повишаване на нивото на опосност от нови нападения. Полицията претърсва жилище в източния квартал Баркинг, където се смята, че е живял един от снощните нападатели. Самоличността на терористите още не е оповестена.

Чашата на търпението преля, заяви британският премиер Тереза Мей след извънредното заседание на комитета за кризисни ситуации "Кобра". С доста рязък тон, на моменти дори агресивен, Мей отправи нападки срещу идеологията на ислямския екстремизъм.

По отношение на планирането и изпълнението, последните атаки не са свързани. Смятаме обаче, че сме подложени на нова тенденция в атаките, пред които сме изправени, тъй като тероризмът ражда тероризъм. Извършителите са вдъхновени да нападат, не само въз основа на внимателно планирани заговори след години на обучение, дори не и като самостоятелни нападатели, радикализирани онлайн, но като се копират един друг и често използвайки най-жестоките средства на атака
, обясни премиерът.

Ето защо Тереза Мей смята, че Великобритания трябва да работи с межуднародните лидери за ограничаване на достъпа на терористите до интернет, който е използван умело от тях като средство за комуникация. Мей обърна внимание, че от 22 май в кралството са били предотвратени пет терористични акта.

Премиерът посочи, че днес основните партии са прекратили предизборната си кампания, но от утре ще я подновят с пълна сила. Изборите, насрочени за 8 юни ще се проведат, изтъкна премиерът.

По-рано министърът за Брекзит Дейвид Дейвис обясни, че датата на общите избори във Великобритания, които са насрочени за 8 юни, не може да бъде променена след атаката в Лондон. Не съм сигурен, че това може да се направи законно. За да го направим, трябва да променим закона. Но кой ще го направи? Парламентът не съществува в момента, каза Дейвис пред ВВС.

Британският беше разпуснат миналия месец заради предстоящите избори. По повод решението на политическите партии - да прекъснат предизборната си кампания заради нападението, Дейвид Дейвис каза, че това прекъсване ще е кратко, само за днес.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин каза, че всички ще загубят, ако позволят тези нападения да нарушат демократичния процес.

Популистката Партия за независимост на Обединеното кралство обаче отказва да прекъсне кампанията си, защото такава е целта на екстремистите - да разстроят демократичния процес.

Кметът на Лондон, Садик Хан, изтъкна, че все още не са известни пълните подробности, но това е предателско и целенасочено нападение срещу невинни лондончани и гости на града в събота вечер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Български и световни лидери изразиха солидарност и съпричастност към жертвите на атентата в Лондон

Американският президент Доналд Тръмп изказа своите съболезнования в разговор с британския премиер Тереза Мей и предложи пълна подкрепа в разследването на атаките и за това извършителите да бъдат изправени пред правосъдието. Тръмп потвърди..

обновено на 04.06.17 в 17:02