Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и световни лидери изразиха солидарност и съпричастност към жертвите на атентата в Лондон

| обновено на 04.06.17 в 17:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Американският президент Доналд Тръмп изказа своите съболезнования в разговор с британския премиер Тереза Мей и предложи пълна подкрепа в разследването на атаките и за това извършителите да бъдат изправени пред правосъдието. Тръмп потвърди готовността да окаже помощ на Великобритания и в социалната мрежа Туитър, където написа:  Ние сме с вас, Бог да ви благослови!. В коментара си за терористичните атаки от тази нощ той защити решението си да бъдат ограничени пътуванията за граждани на някои страни като допълнително ниво на сигурност. 

В друго съобщение в Туитър Тръмп призова да се спре с политическата коректност по въпросите на сигурността. Трябва да престанем да бъдем политически коректни, трябва да се заемем с организирането на сигурността на нашите граждани. Ако не станем по-умни, всичко само ще става по-лошо.

За обединени усилия в борбата срещу тероризма призова руският президент Владимир Путин след атентата в Лондон. Това престъпление е шокиращо по своята жестокост и цинизъм" - написа той в телеграма до британския премиер Тереза Мей. "Отговорът трябва да са общи усилия срещу терористичните заплахи.

Българският президент Румен Радев написа в Туитър: Осъждаме остро поредното варварско нападение срещу мирни граждани. България стои редом с Великобритания в борбата с тероризма. Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования в телеграма до британския си колега Тереза Мей.


Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази своята солидарност с Великобритания и заяви, че след тази трагедия мислите му са заедно с жертвите и техните близки. Макрон изтъкна, че Франция също е пострадала от едни от най-тежките терористични атаки в Европа – в Париж и Ница.
Ужас и шок от последните събития в Лондон изразиха премиерът на Канада, външният министър на Австралия, председателят на Европейската комисия. Жан Клод Юнкер заяви, че мисли и се моли за жертвите и техните семейства.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще поддържа Великобритания в борбата с тероризма. Тя подчерта, че двете страни в този момент са обединени не само от ужаса и скръбта, но и от решимостта. 

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования към близките на загиналите при нападенията в Лондон. В телеграмата, изпратена до британския премиер Тереза Мей, той посочва: 
Мислите ни са с мъката, изживявана в този момент от народа на Обединеното кралство. Борисов пожелава успех в усилията на компетентните органи в тази трудна ситуация, съобщиха от правителствената пресслужба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

12 души са арестувани във връзка с атаката в Лондон, при която загинаха седмина

Седем души загинаха при терористичен акт в централен Лондон, при който трима нападатели бяха застреляни  от полицията. Ранените са 48, като 21 от тях са в критично състояние. Премиерът Тереза Мей категорично осъди атаката и посети някои от пострадалите в..

обновено на 04.06.17 в 19:02

Няма данни за пострадали българи при терористичния акт в Лондон

Няма данни за пострадали българи, каза в „Неделя 150“ посланика ни в Лондон Константин Димитров и допълни: Щабът ни работи вече 10 часа, в тясна връзка сме с полицейските власти на Великобритания. Убитите са общо 9, като тримата от..

обновено на 04.06.17 в 11:01

След терористичните атаки от тази нощ в Лондон вече се надигат призиви за отлагане на общите избори във Великобритания

След терористичните атаки от тази нощ в центъра на Лондон вече се надигат призиви за отлагане на общите избори във Великобритания. Над 50 са ранените при нападението в района на моста Лондон Бридж. Досега е потвърдено, че загиналите са шестима. Вестник..

публикувано на 04.06.17 в 08:59

Външно министерство: Няма данни за пострадали българи при инцидентите в Лондон

Към 2 ч българско време на 4 юни няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидентите в Лондон. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Българското посолство в столицата на Обединеното кралство е в постоянен..

публикувано на 04.06.17 в 03:25

Български и световни лидери изразиха солидарност и съпричастност към жертвите на атентата в Лондон

Американският президент Доналд Тръмп изказа своите съболезнования в разговор с британския премиер Тереза Мей и предложи пълна подкрепа в разследването на атаките и за това извършителите да бъдат изправени пред правосъдието. Тръмп потвърди..

обновено на 04.06.17 в 17:02