Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания преди изборите на фона на поредицата атентати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава да се топи разликата между британската Консервативна партия и Лейбъристката партия. Според публикация на Ройтерс още в края на май резултатите намекват, че премиерът Тереза Мей може би няма да спечели убедително на 8 юни, както преди месец сондажите разкриваха.

В началото на предизборната кампания разликата между управляващата консервативна партия и опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания беше повече от 20%, докато в момента, според един от последните сондажи, разликата между двете партии е около 1%, като една от основните причини е поредицата от атентати в страната. Нишан Джингозян:

Джереми Корбин призова открито за оставката на Тереза Мей и нейния екип, аргументирайки се с това, че те нямат възможността и не се справят с възникналата ситуация в момента. Друг много сериозен аргумент, изтъкнат от него, бе фактът, че откакто бе сформирано консервативното правителство, числеността на полицаите в Обединеното кралство намалява с 20 хиляди души, което повишава рисковете за сигурността. Аз съм убеден, че този елемент ще повлияе върху изборите утре, но също Лейбъристката партия и Джереми Корбин излязоха с много силни леви послания като факта, че те обещаха, че ще премахнат таксите в университетите, които са едни от най-високите в света, обещаха и кардинална промяна в социалната политика на страната – допълнителни 50 млрд. лири.

Каквото и да се случи на изборите Брекзит продължава, каза още Джингозян.

Определено има причини, които доведоха до поредицата от атентати във Великобритания. Това са външната политика, провалилата се интеграционна политика, засилващата се радикализация, каза Вера Славчева, преподавател в университета в Честър и коментира:

Да, говори се и за бюджетите, че правителството – и предишното, и сегашното, оряза бюджета на службите за сигурност, но е трудно да се каже, че има такава пряка връзка между случващото се и орязаните бюджети. Това, което се чу от вчера, е, че Тереза Мей има намерение за засили мерките за тероризма, като ореже човешките права. Аз съм скептично настроена какъв ефект би имало това, при положение, че повече от тези хора са британски граждани…

Подробности можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!