Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей: Ще съставя ново правителство

| обновено на 09.06.17 в 15:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тереза Мей посети британската кралица, за да поиска позволение да състави коалиционно правителство, след като нейната Консервативна партия не получи необходимото мнозинство в извънредните общи избори.

Получих от британската кралица мандат да съставя ново правителство. Правителство, което ще започне преговори за Брекзит след 10 дни, което ще даде сигурност на страната след терористичните нападения, заяви Тереза Мей пред Даунинг стрийт след 20-минутната аудиенция при кралицата, и допълни:

Ще сформирам правителство, което може да осигури сигурност и да води Великобритания напред в тези критични за нашата страна времена. То ще изпълни волята на британския народ, като Великобритания напусне ЕС. Това, от което страната се нуждае повече от всякога, е сигурност. И тъй като Консервативната и юнионистката партия събра най-много гласове от общите избори, е ясно, че само тя може да осигури тази сигурност, с мнозинство в британския парламент. Това ще ни позволи да се обединим като страна и да насочим енергията си към успешна сделка за Брекзит, която да удовлетворява всички в страната. Да си осигурим ново партньорство с ЕС, което ще гарантира дългосрочния ни просперитет. За това гласуваха хората миналия юни. Това ще изпълним. Сега да се захващаме за работа.

Мей отбеляза, че Консервативната партия и северноирландската Демократична юнионистка партия, с която ще прави коалиция, споделят едни и същи ценности. Това бяха нейните думи. С 10-те депутати на юнионистите Тереза Мей ще има работно мнозинство, но още не е ясно каква точно договореност е постигнатата между двете партии. В случай че опитът на Тереза Мей за съставяне на правителство се провали, тогава опит ще направи втората по сила партия в парламента – тази на лейбъристите. Джеръми Корбин обаче заяви сутринта, че ще прави правителство на малцинството и няма да прави сделки с други партии, което хвърли в дълбок размисъл политическите наблюдатели. 

Междувременно лидерът на Партията за незавиимост (ЮКИП) Пол Натъл подаде оставка, след като националистите не спечелиха нито едно място в парламента. Това породи слухове за завръщането на Найджъл Фарадж на политическата сцена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тереза Мей

Тереза Мей ще се опита да състави правителство, въпреки че партията ѝ загуби мнозинството си в парламента

Консервативната партия спечели общите избори във Великобритания, но не получи мнозинство сама да състави правителство. Тереза Мей заяви, че няма намерение да подава оставка и ще опита да намери коалиционен партньор, с който да управлява страната...

обновено на 09.06.17 в 11:51