Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соломон Паси: Брекзит е лош за Европа толкова, колкото и за британците

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на външните работи и президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“, че Брекзит е лош за Европа толкова, колкото и за британците. Според Паси още Камерън е направил огромна грешка като е поискал провеждане на референдум за членството на страната в Европейския съюз, а настоящият лидер на консерваторите Тереза Мей е сгрешила, като е поискала „твърд Брекзит“.

Сред положителните страни на откъсването на Великобритания от Евросъюза е, че то може да доведе до ускоряване на процесите за развитие на обща европейска отбрана и разработването и прилагането на нови общи европейски политики, на които Лондон се е противопоставял преди Брекзит. Бившият външен министър очаква от своя страна Обединеното кралство да се активизира много повече в рамките на НАТО след раздялата с ЕС. Едно от измеренията на този процес може да бъде по-силното военно присъствие на страната в Черно море – например чрез създаването военноморска база по подобие на американските бази в България.

Тази идея се обсъжда от около година в Атлантическия клуб. Смятам, че е наложително в Черно море да има много по-силно НАТО-вско военно присъствие… Нова база на НАТО – британска, френска, германска – в Черно море ще е сериозен аргумент за стабилизиране на региона, заяви Паси и подчерта, че това не само не застрашава отношенията с Русия, но и ще ги нормализира.

Русия уважава въоръжения противник, но не и противник, който не умее да си държи езика зад зъбите, допълни основателят на Атлантическия клуб.

Според Паси с присъединяването на Черна Гора към НАТО Адриатическо море практически изцяло е станало „атлантическо“ и очерта като следваща важна стъпка присъединяването на Македония към Сверено атлантическия пакт.

Трябва да си дадем сметка, че вече 10 години държим Македония извън НАТО, предупреди Паси и отбеляза, че е налице активизиране на руските служби в югозападната ни съседка. Бившият външен министър припомни, че НАТО отдавна е взело решение след като Скопие и Атина разрешат спора за името на Македония, пътят за членството на страната в пакта да бъде отворен.

В коментар относно дискусиите за създаване на общоевропейска армия Паси подчерта, че общата европейска отбрана е европейският стълб на НАТО и тя може да подкрепя дейността на Алианса, но не и да го замени. В същото време той отбеляза, че има чисто европейски въпроси, с които Европа може и трябва да се справя сама – с локални европейски сили и без да се налага намесата на НАТО – например на Балканите.

Д-р Соломон Паси отбеляза, че Европа има нужда от допълнителни сили и средства за осигуряване на своята неприкосновеност – например по отношение на миграцията:

НАТО трудно ще се заеме да менажира миграцията. Имаме нужда от общоевропейски екшън план.

Като добър пример за такъв план председателят на Атлантическия клуб посочи инициативата за осигуряван на интернет-достъп на всички обществени места в ЕС, като напомни, че само преди десетина дни ЕК и Европейския съвет взеха решение за отпускане на 120 млн. евро за осигуряване на такъв достъп – на първо време за 6-8 хил. общини в Европа. Паси прикани българските общини да кандидатстват за участие в програмата и обобщи, че в периода между 2011 г. и 2017 г. ръководеният от него клуб е успял да прокара две мащабни европейски политики. В България има и много други качествени НПО, които, обаче, не винаги имат необходимото самочувствие, смята Паси:

Представете си, че 100 други НПО предложат по две такива промени – тогава ние можем да реформираме Европа, както това може да стане само в приказките.

Според президента на Атлантическия клуб е много важно България да се представи добре по време на своето председателство на Съвета на ЕС. Той смята, че началото на Председателството практически вече е поставено със започналите през седмицата совалки в Европа на министър-председателя Бойко Борисов.

Д-р Паси е убеден, че България е естественият мост между Турция и ЕС и трябва да се възползва от това свое предимство.

Сред приоритетите на страната ни в рамките на ЕС трябва да бъдат още усилията за присъединяването към Еврозоната, извън ЕС - в рамките на НАТО – трябва да се направи по-ясна специализация на страната ни, а извън ЕС и НАТО България трябва да насочи в по-голяма степен вниманието си към Китай, заключи в коментара си за БНР президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Интервюто на Соломон Паси за "Неделя 150" може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!