Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуация без изход ли е кражбата на ток след таблото

Снимка: РАДИО ВИДИН

Когато се съмнявате, че съседът краде ток от вашата мрежа, трябва да потърсите някой, който да направи проверка и да установи, че има кражба. Към кого трябва да бъде отправен сигналът?

"Не знам. Едно оплакване до нашето Енерго... Освен да се обадя на 112... Ще уведомим ЧЕЗ... Към адвокати... На Енергото ще се обадя... Би трябвало в Енергото да се обадя... В Енергото да се провери... Може да се обадя на 112 първо. Този, който краде, не е ли престъпник... Предполагам специалистите, които се занимават, могат да установят... Енергото, аз мисля, че са задължени... Ако краде от мен и ако е преди електромера, те ще дойдат, ако е след електромера, тогава няма дойдат и това си остава за моя сметка... Не знам какво да направя. Защото ходих, когато не само се съмнявах, а знаех, че ми крадат тока, ходихме в полицията- препратиха ни към Енергото, ходихме в Енергото- препратиха ни към полицията. И просто ни разтакаваха между двете инстанции, нищо не се получи. Не само, че не ни помогнаха, а се изнервихме от прехождането от едната до другата инстанция...", казаха видинчани.

Сигнали за кражба на електроенергия могат да бъдат подавани на обявения телефон на дружеството 0700 100 10, имейлите, които са за връзка с компанията, на центровете за клиенти на ЧЕЗ или на органите на МВР. На всеки получен сигнал в компанията се изпраща екип, който се занимава с обследване и констатиране на кражби на ток. Срокът е до 7 дни, но в голяма част от случаите проверката се прави още следващия ден.

СнимкаИма екипи на цялата територия на дружеството, които могат да реагират в извънработно време. Тези, които обслужват района на Видин, са базирани в Монтана.

"Трябва да уточня, че "ЧЕЗ Разпределение" няма отношение към вътрешните инсталации на потребителите. Искам да уточним, че поддръжката на изправността на инсталациите на потребителите изцяло се извършва от клиентите. "ЧЕЗ Разпределение" извършва поддържане на мрежата и извършва проверки най- общо казано до електромерите на нашите клиенти", обясни Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в "ЧЕЗ Разпределение България".

Когато има съмнения за кражба след таблото, клиентът може да потърси специалист с необходимата квалификация, който да провери електрическата инсталация и да предостави експертно становище има или не прикачване от друг потребител.

"Ако бъде установено подобно нещо клиентът трябва да сигнализира на телефон 112. Нашият съвет е в такива случаи да бъдат подсигурени допълнително свидетели и фактическото състояние да бъде описано в един протокол. Така той най- добре би успял да защити своите права. Има изключения, в които полиция, след такъв сигнал, може да ни повика, да потърси от нас съдействие. Тогава изпращаме екип, но това са много редки случаи. Част от тези взаимоотношения между съседи, знаете, че се решават в съда на по- късен етап", допълни Филип Йорданов.

СнимкаВсеки един квалифициран електротехник може да извърши проверка на инсталацията.

Ако се съмнявате, че съседът ви се е прикачил към вас, най- лесно може да проверите като изключите всички предпазители в таблото, което обслужва жилището и да проверите показанията на електромера, който обслужва мястото на потребление. Има индикатори, които мигат с определена честота, когато електромерът е натоварен и съответно не мигат, когато през електромера не преминава товар. Първото, което може да ни наведе на мисълта, че може да е извършена кражба, е по- висока сметка.

Когато едно лице се е присъединило към мрежата на друг абонат, като съответното техническо устройство, което отчита потреблението, извършва отчитане и на това второ лице, без то да заплаща съответната електрическа енергия, би трябвало да се уведомят органите на МВР, каза адвокат Пламен Стефанов:

"Когато има съмнение за това или директно бъде установено, че има такова присъединяване, би трябвало да се уведомят органите на МВР или на телефон 112, които би трябвало да извършат съответния оглед на мястото, където е констатирано присъединяването, след което да бъде назначена съответната експертиза, която да даде заключение дали това присъединяване е законно или не е законно. Оттук нататък вече компетентен орган, т.е. разследващ орган или орган на Прокуратурата следва да реши дали това е въпрос на престъпление- кражба, тъй като електроенергията е вид стока, която се краде, особено когато е след уреда за отчитане. По отношение на това какви щети могат да бъдат търсени е въпрос на доказване колко време е траяло присъединяването и какво количество електроенергия евентуално е било потребено за сметка на гражданина, който е установил, че има незаконно присъединяване."

Кражбата на ток е вид кражба и с нея трябва да се занимават прокуратурата и полицията.

Потърсихме за коментар и "Активни потребители"- национална потребителска организация.

"Електромерите са собственост на съответното електроразпределително дружество (ЕРП). Съответно би трябвало те да реагират на такива сигнали, подадени от клиентите. Когато става въпрос за съмнение за кражба на електрическа енергия, трябва да споменем, че кражбата е криминално деяние, енергията се приравнява на движима вещ и полицията също би следвало да се намесва в тези случаи. Бих посъветвала хората паралелно да сигнализират както в съответното ЕРП, така и в полицията и би следвало да има реакция ", каза Елена Гоцева, юрист- експерт от "Активни потребители".

Ако няма реакция от тези две институции, може да се сигнализира на омбудсмана.

Може да потърсите в интернет и фирми, които срещу заплащане, извършват откриване на кражба на ток, като издават съответно констативен протокол.

От пресцентъра на видинската полиция обясниха, че в такива случаи може да се сигнализира на телефон 112 или да се подаде сигнал в районното управление на полицията.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00