Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да влезем във форма за лятото

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Добре е да се храним с повече плодове, ако искаме да загубим от теглото си. Те трябва да са поне 60% от дневния прием на храна, каза за предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН Алина Георгиева, лектор по хранене. Тя добави, че зеленчуците, семената и ядките също имат място в нашата диета, когато искаме да отслабнем:

"Лятото е много благодатен сезон по отношение на храненето, защото има изобилие от плодове и зеленчуци. А те са нашата храна, заедно със семената и ядките. Смятам, че дори човек и 3 месеца да се храни само с плодове, зеленчуци и ядки, пък дори и 6 месеца, абсолютно никакъв дисбаланс няма да има в организма. Напротив, това ще бъде един лечебен период. Когато се храним с плодове, те имат очистващо действие. Зеленчуците са по-скоро хранителни, отколкото очистващи. Затова е добре, ако искаме да загубим от теглото си, да се храним с повече плодове. Поне 60% от дневния прием да са плодове. До обяд е добре наистина плодове. Те алкализират и очистват организма. На обяд е добре да си направим една голяма салата, може в нея да добавим накиснат от предишния ден лимец, обикновена пшеница, ръж. 1-2 лъжички са достатъчни."

Алина Георгиева, лектор по хранене. Снимка: Личен архив
Редовният прием на вода също е важен, когато искаме да се избавим от излишните килограми. Водата не бива се смесва с храната, съветва още Алина Георгиева:

"През летния сезон е  много важно да пием достатъчно количество вода, като има едно правило 30 милилитра на килограм. Ако се храним с повече плодове, не е необходимо да спазваме това количество. Ако пък ядем по-концентрирана храна, като белтъчната храна - яйца, сирене, месо, трябва да се пие повече вода. За мен няма точен график кога да се пие вода и не смятам, че такъв трябва да се следва. Много е важно сутрин, като станем, да изпием чаша с вода и е добре в тази вода да има лимонче, защото алкално-киселият баланс е нарушен и затова трябва да алкализираме тялото. Може също да се направи прясно изцеден сок, като аз препоръчвам цитрусите, защото буквално всичко от плода отива в сока. Ако изцедим една ябълка, изхвърляме голяма част и се получава нещо като изолат, тоест разделяме една част от плода, а другата я хвърляме. Водата не бива да се смесва, когато се храним. Трябва да е преди храната поне 10-ина минути и поне 1,5-2 часа, след като сме се нахранили. Вода трябва да се пие, защото ако не се пие, се дисбалансира хормоналният баланс, мозъкът спира да функционира, както трябва, и въобще се отразява на цялото тяло."


Снимка: Радио ВИДИН АРХИВ
Основната цел на диетата е да свалим килограми, но физическата активност помага да запазим мускулите, които горят калориите и да сваляме повече мастна тъкан, отколкото мускули. Това каза преподавателят по фитнес и спорт за всички в Националната спортна академия доц. Валентин Панайотов в интервю за програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. Той обясни, че всички спортове ще са от полза за влизане във форма, но с някои това ще стане по-бързо, с други - по-бавно:

"Идеята на всички, които искат да влязат във форма, да отслабнат, намалят мастната си тъкан, е, и тази идея е прокламирана от много, включително и спортни специалисти, че трябва да се използват аеробни натоварвания, защото те горят мастна тъкан. Това е вярно. Проблемът е, че аеробните натоварвания са най-икономичните натоварвания в нашия организъм. Всъщност хората са бегачи. Ние сме еволюирали като вид, който може да бяга дълго време... И да тръгнем да изгаряме мастна тъкан с аеробни натоварвания е меко казано губене на време, защото с мастната тъкан, с която разполага средният човек, може да бяга на практика няколко денонощия без да спира. Бързият начин е силови упражнения, или упражнения, които използват собственото тегло, или спринтови, ако на някой му харесва да бяга..."

И още в "Направление здраве"- тази сряда, 14 юни, ще отбележим Международния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Инициативата се провежда ежегодно, за да се подчертае значимостта на кръводаряването и да се изкаже благодарност на хората, които, дарявайки кръв, спасяват човешки живот. Кой може да бъде кръводарител обясни пред Владо Недев д-р Татяна Андрианова от Кръвния център в МБАЛ "СВ. Николай Чудотворец" - Лом:

"Безвъзмезден кръводарител е този, който без всякаква конкретна причина идва и дарява кръв за анонимен човек, който се нуждае от това. Повечето кръводарители са обвързани по някакъв начин. Това е т. нар. роднинско кръводаряване. Кръводарители могат да бъдат всички лица от 18 до 65-годишна възраст, които са здрави към момента на кръводаряването. От тях се изисква да нямат сериозни заболявания, да имат добро общо състояние. Преди кръводаряването се извършва преглед, като се изследва хемоглобина, кръвното налягане. Кръводарителят попълва декларация, в която има конкретни въпроси за определени заболявания в миналото, ако е прекарал, и тогава се преценява дали той може да бъде допуснат. Имаме дългогодишни кръводарители, но те на се много -10-15 души, които 2-3 пъти в годината ни посещават. Винаги идват много мотивирани и никога не е имало проблеми с тях. Нашата цел е този тип кръводарители да се увеличават. Бих пожелала да стават повече тези хора и все повече това да се пропагандира сред младите. Бих пожелала на всички институции, училища, университети, медии да се говори за това нещо сред младите хора, ние на тях разчитаме."

Д-р Татяна Андрианова от Кръвния център в МБАЛ Св. Николай Чудотворец-Лом. Снимка Владо Недев
Увеличение на кръводарителите отчитат от ломската болница за последната година. През 2016-а те са били 2 422-ма, което е с около 100 повече от предходната. За съжаление, безвъзмездните кръводарители сред тях са едва около 50.  

Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40