Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на юни сменяме личния лекар

До края на този месец всяко здравноосигурено лице има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Следващата възможност за смяна на джипито е през месец декември. Формулярът за смяна- регистрационна форма за постоянен избор, може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК, да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник. Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система на НЗОК. При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран, тъй като това става по служебен път. Има такива, които всяка година сменят лекуващия си лекар. Това обаче е възможно в по-големите населени места, където има повече от една практика. В малките села, където лекарят е един за две-три села, ситуацията е различна. 

Смятат ли видинчани да сменят своя личен лекар до края на месец юни и доволни ли са от лекарското обслужване?

"Не, не бих си сменила личния лекар... Аз също, от години съм при една и съща лекарка... Няма да си сменя лекаря, доволна съм и нямам необходимост... Нека пациентите да се отнасят с по-голямо разбиране към личните лекари, защото всяка година, с всеки нов договор от НЗОК, те биват натоварвани с нови задължения... Доволни сме, много си обичаме личния лекар... Няма за кога да го сменям. Българският пенсионер не може да се нарадва на пенсиите, нито на годините, които ги има... Ние сме от с. Буковец и имаме един лекар, веднага реагира... Личните лекари трябва да ги прекръстим. Те не са доктори. Отиваш при него и ти пише рецепта и до там. Защо трябва да ходя всеки месец за рецепта за капки за очи и да чакам по пет часа?! ... Не съм много доволна. Отидох да искам лекарства за три месеца с рецептурна книжка- не можело. Въпреки това няма да сменям лекаря, защото ни е семеен... Избягвам да ходя по доктори. Има хора, които обичат да си висят непрекъснато пред кабинетите. Аз един единствен път си смених личния лекар. Причината беше, че лекарката наистина беше добра и имаше много пациенти. Аз понеже съм на работа, трябва да седя и да чакам много време, което е убийствено и затова си смених личния лекар..."

Личните лекари у нас намаляват драстично, сочат данните на Националната здравноосигурителна каса. Те са намалели с 1000 за 12 години.  Личните лекари към момента са 4300. Причините- условията на работа стават все по-трудни, а доходите в първичната извънболнична помощ не нарастват. Видин попада сред районите, където липсата на общопрактикуващи лекари се усеща най-много. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40