Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Село назаем" за втора година в Долни Вадин

Снимка: Радио ВИДИН

15 градски хора над 18 години ще могат да се потопят за 10 дни в селския живот, с всички негови радости и несгоди. От 14 до 23 юли те ще поживеят в къщите на местните жители в село Долни Вадин, община Оряхово. Инициативата ще се проведе за втора поредна година и се нарича "Село назаем". До 1 юли тече записване и след това има подбор на кандидатите.

"Поетапно ще одобряваме кандидатури. Различни хора и по възраст, и по интереси подават кандидатури. Все още от някои от тях очакваме обратна връзка, защото искаме малко повече да разкажат за себе си. Нямаме от всички. До момента 11 са проявили желание да участват в следващото "Село назаем". Тези хора тази година ще полагат обществен труд като ще изграждаме една външна сцена и ще почистваме централната улица на селото. Това ще бъдат основните дейности. Ние от читалището ще им осигуряваме всеки ден различни интересни неща", каза Анелия Спасова, секретар на местното читалище "Съзнание", по чиято инициатива се провежда "Село назаем".

Снимка: Анелия СпасоваСтефанка Любомирова е един от кандидатите за второто "Село назаем". Тя е от София, на 58 години.

"Видях обявлението във Фейсбук и общо взето реагирах в срок веднага. Защото с това място съм свързана емоционално. Баба ми и дядо ми от страната на баща ми живееха в едно село, което е съвсем близо до Долни Вадин. Знаете какво е състоянието на Северозападна България- всичко е окрадено, разбито, ние нямахме възможност да поддържаме. И от две години моята мисъл е как да възродим по някакъв начин имота. И ето на- изникна това обявление. За мен е вариант да съм полезна, вариант да отида до този край с величествения Дунав. Очакванията ми са за едно много хубаво преживяване с последствия, да не бъдат само десетте дни", каза Стефанка Любомирова.

Снимка: Габриела РаловскаВ друго село от Северозапада- Търнава, в община Бяла Слатина, хората се радват на нова придобивка. Местна инициативна група успя да изгради нова площадка за отдих и детски игри.

"Това е една инициатива на Община Бяла Слатина, която всяка година реализира такива малки граждански проекти за облагородяване на междублокови пространства, за такива пространства в различните населени места. Това е втората по този начин реализирана в Търнава. Млади хора още от миналата година сами започнаха да си правят различни съоръжения с подръчна помощ, потърсиха ни за помощ и когато отвориха тази мярка, написахме един проект, който се финансира от Общината и се закупиха детски съоръжения- люлка, пързалка, маса с пейки, пясъчник", каза кметът на Търнава Габриела Раловска.

Младите хора сами са си изплели мрежата за волейбол. Сами организират и тържеството за откриването на новата придобивка. Следващата година се надяват на същото място да направят и футболно игрище. Кметството в Търнава помага като поставя повече осветителни тела, за да могат децата да играят до късно вечер.

СнимкаВ Монтана започнаха основните ремонти на парковете "Огоста", "Калето", "Монтанензиум", "Централна градска градина" и пешеходната алея "Хаджи Димитър".  

"Започва промяната по градска среда. Това е Оперативната програма "Региони в растеж", по която ще бъдат сменени направо четирите парка и алеята между пазара и стадиона. Монтана има голяма зелена система. Надявам се по-голямата част от строителните работи да приключат до края на есента, а за следващата пролет да останат само дейности, свързани с допълнително озеленяване", заяви кметът Златко Живков.

Монтана има 600 декара паркове. Започва ремонтът на вътрешния зелен пояс на града. Над 6 милиона лева европейски средства ще отидат за обновяването на зелената среда, съобщиха от Общината в Монтана.
Снимка: Емилиан Ангелов
Заради ремонтните дейности рибата от езерото във вътрешността на парк "Монтанензиум" е преместена. За да се случи това, Общината се обръща към риболовния клуб на Ловно- рибарско дружество "Огоста"- Монтана.

"Разговаряхме с Общината за едно състезание. Ние с Общината поддържаме отлични връзки. Нашата Община е една от малкото в държавата, да не кажа единствена, която предостави един много сериозен по площ язовир на рибарското дружество, което е към Ловно- рибарското дружество. Язовирът е "Долна вода", на 8 километра от Монтана. Той ни е предоставен за 10 години, като ние трябва да управляваме рибния ресурс. Подобрихме средата, имаме денонощна охрана. Тази година сумата, която сме използвали като пари на дружеството за зарибяване, минава 10 500 лева. Освен състезанието за татковците, предната седмица организирахме едно страхотно състезание, в което имаше над 50 деца. 32-ма бяха участниците при татковците", каза Владимир Цветков, председател риболовния клуб към сдружението.

Уловената риба от състезанията е преместена с цистерна в язовир "Долна вода". Средствата за транспорта са осигурени от местна фирма, която се занимава със садковото стопанство.

След ремонта Общината ще зариби езерото в парк "Монтанензиум".

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40