Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици откриват "съкровищата" на Чипровци

5
Снимка: Йорданка Ангелова

Десети ден продължава приключението на Пазителите на съкровища в Чипровци. Към похода на третокласниците от Основно училище "Петър Парчевич" се присъединиха още активисти. Оборудвани с карти, бинокли и компаси, те откриват съкровищата на родния край- красива природа, уникална история и култура, каза техният преподавател Йорданка Ангелова.
"Нещо невероятно се случва. Деца, които обикновено нямат желание за нищо, сега се запалиха, не само за разходките, а и да научат нещо за Чипровци, което е страхотно. В момента казват, че искат всяка седмица да обикалят. Стигнахме до границата, като пътешествие беше невероятно. Видяха от къде извира изворът Огоста, докоснаха се до друга държава, т.е. видяха, че граници няма. Обиколиха хубави територии в Чипровския Балкан, намериха къде се намира сръбска рамонда. Навсякъде срещнахме много приятели. Заведоха ни до Мишин камък. Беше страхотно, защото дори ние възрастните не бяхме влизали, а за децата се оказа истинско приключение да видят прилепите, къде са били пещерните хора и мечки." 
Пазителите на съкровищата са преминали и през Равненско градище, където обаче не са открили самодивското цвете, но това ги е мотивирало пак да дойдат след време и да го издирват пак.
"Най-ценното за мен е, че децата сътвориха цялото учене, чрез преживяване в игра. Аз им предложих, ако искат, да пишат истории, разкази, а на тях им хрумна идеята за игра. Създадоха 50 въпроса за култура и хора, 50 за природа, и след това начертаха картите. Намериха кашони от стари игри, донесоха стари зарчета и сътвориха 9 игри, за да могат да дадат на всеки един клас, да подарят на кмета, за да могат всички да играят и да пазят съкровищата на Чипровци. Провеждаме това приключение за първа година, но съм убедена, че си струва да се провежда не само тук, а навсякъде, защото всяко село си има съкровища и трябва да му намерим пазителите", добави Йорданка Ангелова.
Част от Пазителите ще тръгнат по пътя на съкровищата на регион Монтана, за да продължат своята изследователска дейност с образователен курс "Зелено училище" в град Вършец. Заниманието на децата е по проект "Пазители на съкровищата на Чипровци". То започна на 7 юни и ще продължи до 27 юни. Децата трябва да предложат свои решения как да бъде опазено уникалното културно и природно наследство на региона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40