Отбелязваме Международния ден на бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Световният ден на бежанеца е отбелязан за първи път през 2001 година по решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 04.12.2000 год. и се провежда всяка година на 20 юни. Обявен е по повод навършването през 2001 г. на 50 години от приемането /1951/ на Конвенцията на ООН за статута на бежанците. Десетки хиляди души по цял свят отбелязват и празнуват приноса на прокудените от домовете си хора. 

По този повод попитахме видинчани какво е мнението им за бежанците и трябва ли да им се помага.

"Как да ги приемам, те са просто изстрадали хора. Трябва да сме по-либерални към тях. Може да има и лоши хора, но и сред нас има такива... Не ги приемам изобщо, защото са бандити. В България бежанци няма, има мигранти, а как ги наричат журналисти, политици и други играчи- това е друг въпрос. Ако дойдат няма да ги приема... Когато бъркаш в пчелина, винаги ще те ужилят пчелите... Нещастни хора, съжалявам ги от една страна, от друга- политически убеждения... Имат нужда от внимание. И те са с малки деца, страдат при студ и дъжд. С положително отношение съм към тях. Трябва да си помагаме, защото не се знае дали в един момент и ние няма да изпаднем в такава ситуация. Аз бих им помогнала с каквото мога... Не ги приемам, всеки си има място къде да живее. Аз категорично не бих ги приела. Интегрираш един човек, как интегрираш толкова хора наведнъж... Може би, защото са далече, ги приемаме добре. Не ни пречат. Бих им помогнала, ако са изпаднали деца в беда, възрастни хора, а ако са друг тип- може би трябва да ги приема визуално, но са опасни. Той, за да тръгне да се самоубива, значи е болен мозък. Трябва да имаме едно наум... Не ги приемам, те са мюсюлмани. Ще правят джамии, с кърпи вързани, ще се сблъскаме с тяхната религия. Опасни са..."

Това е мнението на видинчани за бежанците, броят на които нараства през последните години. По данни на Агенцията за бежанците на ООН до края на 2016 г. бежанци и мигранти са били 65,5 млн. души. 


Вижте още

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов: "Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица..

публикувано на 04.12.19 в 16:10

Нарисувай си спокойствие

Арт-вечери на чаша вино събират хора от различна възраст и професия в уютно малко ателие във Видин. Идеята - с рисуване да се освободят от стреса. Тиха релаксираща музика изпълва кокетното ателие на видинската художничка Надежда Карамфилова - Нана . Чаши вино, стативи с бял лист и тубички с разноцветна боя допълват обстановката. Такива..

публикувано на 04.12.19 в 15:04

В „Музикална зона“ слушаме дуетните изпълнения на Хулио Иглесиас от албума „México & Amigos“

Най-продаваният и успешен латино артист за всички времена продължава да пише история в музиката. През 2017г. Хулио Иглесиас издаде първия си дуетен албум в легендарната си звукозаписна кариера. Той носи заглавието “MÉXICO & AMIGOS”.  С този проект  Хулио Иглесиас затвърждава връзката, която има с музикалното наследство на Мексико, интерпретирайки..

публикувано на 02.12.19 в 09:21

"Неделник" от 1 декември 2019 година

"Неделник" е тук. Гроздето стана на вино и замирисва вече на Коледа, нали? Преглеждаме по традиция старите вестници за начало. След това Ангел Ангелов ни разказва за едно събитие в Копривщица-  Деня на шопската спържа и суджука! Майстора грънчар Куман Жеков , който твори във Враца подготвя първата си изложба този месец. За нея ще ни..

публикувано на 01.12.19 в 13:47