Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете искат повече пари от държавата за догодина

2
Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България заседава във Враца.
Снимка: Жоро Александров

Кметовете на български общини ще настояват държавата да им даде повече пари в бюджет 2018, за да имат възможност да извършат децентрализацията, за която местните управи мечтаят от години – това призна на брифинг днес /20 юни/ Донка Михайлова, кмет на Троян. Първата дама на балканския град беше във Враца, за да участва в заседание на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), чийто домакин беше Калин Каменов. Поводът да са в града под Околчица е запознаване с успешна практика – изграждане на център за домашни грижи и независим живот.

Донка Михайлова:

„През 2016 г. в общините сме събрали 16% повече приходи от предходната година или 119 млн. лв., без да увеличаваме местните данъци и такси. 60% от местните бюджети са пари, които идват от държавата, но общинските съвети имат право да се разпореждат едва с 10 на сто от тях.“ Тя напомни, че събраните приходи през м.г. от общините съставляват 4.5% от общите приходи в държавата, но обезпечават 85 процента от услугите за българските граждани. 

„Заплатите в общинските администрации са ниски и продължават да намаляват, което ни пречи да задържаме качествените кадри“, допълни Михайлова.

Още от Донка Михайлова:

„60 процента от общинските бюджети са съставени от държавните субсидии, но местните парламенти могат да управляват едва 10 на сто от тези средства. Това показва, че местното самоуправление отсъства.“

Кметът на Троян каза още, че през м.г. общините са привлекли 1.2 млрд лева от Европейския съюз като са сключили 850 договора по различни проекти. Тя допълни, че основният недостиг на средства е свързан с финансирането на образование и социални услуги, а парите за общински пътища почти ги няма. 

„През последните години Народното събрание делегира на общините 112 дейности, които не обезпечи парично“, напомни кметът на Троян. 

Досега Управителният съвет на НСОРБ се е срещнал с петима министри от кабинета на Борисов – на регионалното развитие и благоустройството, на образованието и науката, на земеделието и храните, на здравеопазването и на туризма. Предстоят срещи с министрите на труда и социалната политика, на околната среда и водите, а в сряда сдружението се среща с парламентарната комисия по регионална политика.

„Имаме информация за бюджет 2018 и знаем, че колкото по-рано започнем преговорите с министерството на финансите, толкова по-добре. Събрали сме се във Враца, за да изготвим стратегията си в тези преговори“, допълни Михайлова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00