Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частица от Дранговия дух - за ломчани

Полк. Борис Дрангов- "македонецът", който умира с думите: "Колко много още исках да служа на България!"

13
Снимка: Любомир Замфиров, Йордан Рангов


Частица от Дранговия дух. Така ще наречем следващите минути, през които ще се върнем 100 години назад и ще направим едно пътешествие из мислите му. Мисли, превърнали се в своеобразни военни постулати, мисли, които се предават на поколенията офицери. И не само...

Полк. Борис Дрангов- военен педагог, публицист, писател и воин. Важна част от живота му минава в дунавския град, където е командир на Втори конен Ломски полк. Там започва и кариерата си. Затова в дунавския град на 26 май подобаващо бе отбелязана 100-годишнината от геройската му гибел.

В храм Успение Богородично бе отслужена заупокойна молитва, след това, в присъствието на много хора, на едноименната улица бе открита паметна плоча с барелеф.

"Той не е от Лом, но има голяма заслуга- дал е живота си за каузата... Ще предаваме тази история и светиня на нашите внуци и поколенията след нас...Той е допринесъл много за страната ни, а неговите уроци са да обичаме родината си така, както той и да я защитаваме"- казаха присъстващите, за които да живеят на "дранговата" улица, е чест.

СнимкаТържественото честване бе в салона на читалище "Постоянство", а за личността на полк. Дрангов разказа историкът Зоя Апостолова, организатор на паметния ден:

"За полк. Дрангов се знае много и малко, но никога достатъчно... Днес говорим за една пламенна личност с неизброими качества на човек, воин, любящ съпруг и баща, по спартански възпитавайки децата си. Феноменът Дрангов... Неговата начетеност, писателската му дейност, публицистиката, военната педагогика му отреждат най-високо място сред българското офицерство... Той е невероятна и колоритна личност, най-вече с пословичната си грижа за войниците и личния си пример... Един от най-обичаните и уважавани офицери, когото войниците чувстват повече като добър баща, отколкото като началник... Той остава легенда, защото Дрангов означава България."

Гост на тържеството, посветено на 100-годишнината от гибелта на полк. Дрангов в Лом бе и ген. Михо Михов, който посочи, че отдаването на почит към паметта за полк. Борис Дрангов е наш дълг, с който да поправим грешките на безпаметността на поколенията. Пред признателните потомци полк. Веселин Стоянов представи книгата си "Дрангов- зов и памет".

Изключителен воин, пламенен патриот и отлично подготвен офицер, полк. Дрангов се превръща в една от легендите на българската армия. Участва в Илинденско-Преображенското въстание, където поставя Отечеството над всичко. Участвал е и в трите войни- Балканската, Междусъюзническата и Първата световна.

На 18 март 1917 г. поема командването на 9-ти пехотен пловдивски полк от 2-ра пехотна дивизия. Отбранява участъка от кота 1050 в завоя на река Черна (Южния фронт). На 26 май 1917 при френски артилерийски обстрел подполковник Дрангов е смъртоносно ранен, но отказва извънредна грижа, като казва: "Каквото за всички войници- това и за мен." По-късно издъхва от раните си. Погребан е в родното Скопие, в двора на църквата „Свети Димитър“. По-късно сръбските власти преместват костите му в градското гробище. В негова чест котата се преименува в „Подполковник Дрангов“. На 20 юли 1917 г. посмъртно е повишен в чин полковник.

Макар и малко позабравен, и днес Дрангов продължава да живее. Доказва го народното признание. За него има песни и стихове. Три села носят неговото име- в Петричко, Кърджалийско и Пловдивско, по негова идея е изградена Дранговата чешма, посветена на юнаците от 5-ти македонски полк, името му се е запазило в четири поколения, строят се паметни знаци. "Дрангови" са скалите при Беласица, с неговото име е свързано войнишкото признание "Има Дрангов- има хляб", десетки улици в различни населени места носят неговото име.

Улица полк. Борис Дрангов има и в Лом. Улицата е преименувана през 1993 година, с решение на Общинския съвет по инициатива на Мими Батева- директор на Историческия музей. Наскоро тържествено там бе открита паметна плоча с барелеф. Барелефната скулптура на паметната плоча е изработена от Атанас Карадечев, с финансовата подкрепа на родолюбеца проф. Иван Гаврилов, който бе сред гостите на тържеството:

Снимка"Такива герои не могат да бъдат забравени, и времето не може да изтрие, защото такива герои са ни нужни и сега. Полк. Дрангов бе казал: "Не вам, Ваше величество, не вам, господа офицери, а на българския войник!"... Когато войниците са вървели след него в огън и вода, те не са мислели за нищо друго, освен за Отечеството си- така, както ги е учил полк. Дрангов.... Когато българският народ иска да увековечи паметта и подвига на някого, го прави или с песен, или с чешма... Защото е знайно, че камъкът е по-траен от човека, а водата е вечна."


Полк. Борис Дрангов е смятан за основател на българската военна психология и педагогика и е идол на голяма част от българските офицери и до днес. Книгата му „Помни войната“- известна във военните среди като "съвети за строеви офицери", съдържа не само съвети за водене на военни действия, но и уроци по родолюбие и чест.

"За да водиш войската на смърт, сам не бой се да умреш! Страдаш ли, страдаш с тях!", "Българският войник е създаден да бие и побеждава, а не да бъде бит и мачкан!", "По-добре честна смърт, отколкото безчестен живот!", "Искаш ли да завладееш чуждите сърца, дай своето. Сърце подир сърце върви", "Обичта е силна, обичта е заразителна. Искаш ли войниците да те обичат- сам обикни ги искрено, чисто, сърдечно, самоотвержено!"- тези и още мисли на полк. Дрангов са поместени в специално отпечатания за годишнината "Дрангов лист", който съдържа и интересни факти от биографията на командира на Втори конен Ломски полк. Първият Дрангов лист е отпечатан през 1934 година, по повод 17 години от смъртта на полк. Борис Дрангов.

Героят, чиито последни думи са: "Колко много още исках да служа на България!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40