Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ предлагат с промени в ГПК да се въведе 10-годишна абсолютна давност за задълженията

Снимка: Радио Видин
ГЕРБ предлагат с промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) да се въведе 10-годишна абсолютна давност и така да се сложи край на т.нар. "вечни" длъжници, които са в неплатежоспособност и продължават да дължат вземания. Срещу тях се водят дела, трупат се лихви, на практика и техните наследници стават длъжници. Това обясни евродепутатът Емил Радев.

С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнително производство всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и  почва да тече наново. На практика, даже и когато се продаде цялото имущество на длъжника, само с едни вадения на справки в изпълнителното производство,  давността продължава да тече, трупат се наказателни лихви, трупат се разноски по изпълнителното производство и вместо дългът да намалява, той расте и на практика няма край, Това може да продължава вечно. Даже като почине длъжникът, оттам нататък кредиторът има претенции към неговите наследници.

Радев обясни до какво ще доведат промените:

От ставане на изискуемо на задължението - значи, от момента, в който е трябвало да плати този дълг и изминат десет години, тогава длъжникът само с едно изявление казва на кредитора - "Погасителната давност, абсолютната, мина, десет години минаха - независимо дали срещу мен се водят съдебни дела, или има изпълнителни производства, моят дълг се погасява".

Според евродепутата с измененията хората ще могат отново да кандидатстват пред банките за кредит и няма да бъдат притеснявани от колекторски фирми за стари задължения:

Така че това е начин хората да разберат, че с приемането на 10-годишната абсолютна давност, който и да им се обади след десетата година, той просто няма никакви права да ги притеснява.

Законовите промени се подкрепят от Асоциацията на търговските банки, от Министерството на правосъдието и от Върховния административен съд. От Камарата на частните съдебни изпълнители също има подкрепа, но с условия, обясни Стоян Якимов:

Има едни популистки идеи относно обжалване на действията на съдебния изпълнител, които ще доведат до забавяне на изпълнителния процес и в крайна сметка настъпването на тази давност без да бъдат събрани вземанията на хората.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!