Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Валентина Вълчева от регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин

За лятото, като време за четене

16
Снимка: Колаж: Ваня Минева

Говорим си днес в "Калейдоскоп" с Валентина Вълчева. За книгите. За връзката, която те могат да ни помогнат да изградим с нашите деца. Защото лятото е родителско време. Слънцето, плажовете, игрите могат да бъдат обща територия с нашите деца, до която да ги заведем по вълшебните пътеки на книгите. Какво четат днешните деца? Кои са книгите на техните родители? Има ли вечни книги? И как споделеният спомен за любимо четиво може да стане общо любимо занимание с по-малките и мост за разбирателство с порасналите ни деца? С Валя си говорим разположени сред рафтовете с шарени томове във видинската библиотека "Михалаки Георгиев". Обгърнати от аромата на стара хартия. Приютени в едно тихо безвремие...

В библиотеката, Снимка: Ваня Минева"Но това е ужасно! - извика Фродо. - По-страшно от най-лошото, което си представях след твоите намеци и предупреждения. О, Гандалф, най-добри ми приятелю, какво да правя? Защото сега наистина се боя, Какво да правя? Каква жалост, че Билбо не е използвал възможността да прониже онова гнусно създание!
- Жалост? Да. Жалост е удържала ръката му. Жалост и Милосърдие: не удряй без нужда. И той бе щедро възнаграден, Фродо. Бъди сигурен, че злото го засегна тъй слабо и той успя да избяга само защото властта му над Пръстена започна така. С жалост.
- Съжалявам - каза Фродо. - Съжалявам, но се боя и не изпитвам никаква жалост към Ам-гъл.
- Не си го виждал - подхвърли Гандалф.
- Не съм и не желая да го видя. Не мога да те разбера. Да не би да искаш да кажеш, че ти и елфите сте го оставили жив след всичките му ужасни дела? Сега поне той е зъл като орк и с нищо не се отличава от враговете. Смърт заслужава.
- Заслужава! Да, съгласен съм. Мнозина сред живите заслужават смърт. А някои сред мъртвите заслужават живот. Можеш ли да им го върнеш? Тогава не бързай да си играеш със смъртни присъди. Защото и най-мъдрите не виждат всички нишки на съдбата."

В библиотеката, Снимка: Ваня МиневаРазпознахте ли текста? Откъс от любимата на малки и големи съвременна вълшебна приказка "Властелинът на пръстените". Звучи необичайно- хем приказка, хем вълшебна, пък съвременна... Защото приказките трябва да са стари, нали? Е, не винаги е така. Историите за доброто и злото, за белите и черните воини, за любовта, скръбта, вярата, волята, мечтите- са вечни. Прекрачваме в този друг свят през страниците на книгите.

"Децата ще проявят интерес към четенето, ако ни видят нас с книга в ръка. Ако им разкажем някоя интересна история, която сме взели от обичана от нас книга или от филм. Любовта към четенето може да се запали от всичко. Това е много субективно. Както и интересът към определена тематика или жанр. За мен голямото четене започна от филма "По следите на капитан Грант", руско-българска продукция от 1986 година. След филма прочетох книгата и от нея тръгна моят интерес към книгите с приключения, история, фантастика... Може би ако говорим с децата за книгите, които ние сме чели, ако им ги покажем, ако им посочим любими места в тях, ще събудим любопитството им и ще ги провокираме да прочетат тези книги. Защото да, има и произведения, които децата трябва непременно да познават. Но едно е задължителният списък за училище и съвсем друго детето да поиска да прочете определена книга просто защото му харесва. Когато това се случи, значи сме успели. Важното е да не се отказваме и когато успеем да отключим у децата интерес към четенето, да продължим да помагаме в избора на заглавия, докато у младия човек се формират ясни лични вкусове и предпочитания", коментира своите наблюдения от библиотеката и от живота Валя.

В библиотеката, Снимка: Ваня Минева"Дори едно изречение да ме грабне в една книга, значи си е струвало да я прочета цялата", признава Валя.

"Четенето, всяка книга е врата към нов свят. Ако искаш да пътуваш в миналото- това е начинът. Ако искаш да преживееш любовна история- това е начинът. Ако искаш да видиш приказни същества- джуджета, елфи, вампири, създания от други Светове- това е начинът. Ако искаш да надникнеш в бъдещето- това е начинът. Ако искаш от сърце да се посмееш, пак това е начинът. И най-добрият филм не може да ти даде тези възможности. Колкото и добре да е направен, колкото и известни актьори да участват в него, каквито и визуални ефекти да има. Той не ти позволява да си част от това сътворяване на един различен свят, защото ти дава готови картини. Филмът ти отнема възможността ти сам да изградиш образите. Само четенето те прави равен с автора. Само чрез четенето се "вмъкваш" в мислите и чувствата на героите. Затова всеки път към книгата е добър, стига читателят да открие в нея нещо за себе си. Книгата е приятел, когато си самотен. Книгата ни учи да мечтаем смело, без ограничения", казва Валентина Вълчева.

В библиотеката, Снимка: Ваня МиневаДа, всеки път към книгата е добър, стига да открием в нея нещо за себе си. Пътешествайте, мечтайте, бъдете герои, бъдете смели, силни, красиви. Прекрачете заедно с децата през вълшебния праг към други светове. Може би там ще бъдем всички по-добри хора. И със сигурност след това по-добре ще разбираме децата си.

Препоръките на Валентина Вълчева за най-малките читатели, от възрастовата група от 7 до 10-годишна възраст, започват с "Патиланско царство" на Ран Босилек.

И, разбира се, включват още няколко вечни книги- "Приключенията на Лукчо" на Джани Родари, "Пипи Дългото Чорапче" и "Емил от Льонеберя" на Астрид Линдгрен, "Приключенията на Незнайко" на Николай Носов и "Белият Бим, черното ухо" на Гавриил Троеполски.

Като вечни класики в приключенския жанр Валя припомня заглавия като "Стас и Нели" на Хенрик Сенкевич, "Винету" на Карл Май и книгите на Жул Верн "Децата на капитан Грант", "Капитан Немо", "Пътешествие до центъра на Земята", "Тайнственият остров", "Около света за 80 дни".

В библиотеката, Снимка: Ваня МиневаСтане ли дума за фантастика, не може да не се върнем при "Момиченцето от Земята" на Кир Буличов, но не може и без по-новите фентъзи истории- "Хари Потър" на Джоан Роулинг, "Властелинът на пръстените" на Джон Толкин, "Пърси Джаксън" на Рик Риърдън.

За по-големите момичета и момчета, наред с дългите списъци с произведения, които ще изучават в училище, Валя препоръчва на обитателите на ТийнВселената да се запознаят с героите от "Вчера" и "Ангели небесни" на Владо Даверов.

Всички заглавия можете да видите в статията на Валентина Вълчева "Книгите, които децата ни ще обикнат", а целия ни разговор с нея чуйте в прикачения звуков файл.

Вижте още

Мъж с COVID-19 тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките

Мъжът с положителна проба за коронавирус, настанен в болницата в Монтана, е пастор в един от ромските квартали в Лом. Пътувал е във Франция и Германия. "Тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките" , разказа д-р Илияна Събчева , началник на отделението по инфекциозни болести в монтанската болница: "..

публикувано на 03.04.20 в 14:42

От Спешното във Видин алармират, че не ги тестват за COVID-19

Отказан е бърз тест за COVID-19 на медик от видинската болница "Света Петка", бил в контакт с пациент, дал положителна проба за вируса. Това пише в социалните мрежи Марияна Върбовска от лечебното заведение. Тя твърди, че в Спешното отделение се работи без достатъчно предпазни средства. Ръководството на болницата е взело решение да не се изпращат..

публикувано на 03.04.20 в 13:08

В „Музикална зона“ слушаме Dua Lipa

 Поводът е новия й албум "Future Nostalgia", който излезе миналия петък- 27 март, а не на 3 април, каквито бяха първоначалните планове. Новият албум на Дуа Липа е факт по-рано от очакваното поради факта, че вторият ѝ студиен проект е изтекъл предварително в интернет пространството.Той включва хитовия сингъл "Don’t Start Now", разбиващото парче..

публикувано на 30.03.20 в 09:38

"Неделник" от 29 март 2020 година

Ето го. "Неделник" брой 302-ри вече е тук. Започваме със старите видински вестници за начало, защото и нашите пра дядовци са имали своите грижи. И то доста сериозни. Mакар и със скромна осанка, църквата "Св. Георги" в белоградчишкото село Орешец вече два века обгръща със светлина всеки, пристъпил прага и. За нея ще чуем разговора на..

публикувано на 29.03.20 в 14:56

Ралица Ерик: В Италия паника няма, но хората ги е страх

Пусти улици , затворени училища и магазини, неработещи кафенета, празни паркове... Към днешна дата гледката е нормална за всяка страна, попаднала в капана на пандемията от коронавирус. След Китай, сред най-засегнатите страни, с най-висока смъртност, е Италия.  Ралица Ерик е от Видин , но от 20 години живее в малкото градче Санта Кристина..

публикувано на 27.03.20 в 14:00

Нежеланите кучета - как се отнасяме към тях

Натали Митова живее във видинското село Генерал Мариново. Преди няколко месеца й отровили 4 от кучетата, в момента се грижи за 6 малки кученца, които намерила изхвърлени, а преди дни чува как бият куче в двора на съседката. Сподели, че вече не иска да мълчи за агресията на хората над животните . На 20 март, към 8.00 часа, чува удари и пищене:..

публикувано на 26.03.20 в 15:29

"Неделник" от 22 март 2020 година

Празни са улиците на градове и села. Какво да се прави!!! Това е положението и трябва да се съобразяваме. Хайде да си напълним душите с Радио ВИДИН и брой 301- ви на предаването "Неделник". Разлистваме старите вестници за начало за да научим какви тегоби и грижи са имали нашите прадеди. Знаете ли, че на 21 март се отбелязва международния..

публикувано на 22.03.20 в 13:51