Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как най-евтино да пътуваме

2
Снимка: БГНЕС

Сезонът на почивките и дългите пътувания до морето, до някоя природна забележителност или просто до село е вече факт. Лятото е в разгара си и ако все още не сте заминали да отпочивате някъде, сега е времето. Дори и за няколко дни, стягайте куфарите и тръгвайте! С какво предпочитаме да пътуваме обаче и как ще ни бъде най-изгодно? На тези въпроси търсим днес отговор. 

До 2012 година най-предпочитаният транспорт сред българите са железниците. През 2015 година при пътуванията с автобус се наблюдава увеличение с 1,2%, докато железопътният транспорт бележи спад от 7,6%. В момента един от най-предпочитаните начини за пътуване е с личен автомобил, защото е най-удобно, бързо и човек сам определя почивките си. Бумът сега е така нареченото "споделено пътуване", при което с кола, ако сте 4 души, спокойно може да пътувате удобно и изгодно, защото разходът ще се раздели. Факт е, че в днешно време избор има. Какво ще изберем е въпрос на финанси и време, най-вече. Нина Петрова попита видинчани с какво предпочитат да пътуват:

"Аз с кола се движа най-вече, защото не обичам да съм зависим от другите. Спирам си, където искам. Повечето не правят отстъпки. За пенсионер не е приемлива цената на билета. Високи са, вярно че и горивото е 2 лева, но какво да правим... С кола предпочитам, по-удобно ми е... Ето, с автобуса пътувам. По някой път и с влака. Ние сме пенсионери, на влака билетът ми е 1 лев, на автобуса- 1.50 лв. Смятам, че са нормални цените... Пътуваме с автобус. Цените са такива, сега приемливи са, да не ги вдигат. Аз съм възрастен и нямам никакво намаление, купувам билети отиване и връщане на пълна редовна цена... Пътуваме с лека кола, защото така ни е по-удобно. Според нас колата е най-икономична, защото билетите за превоз са много скъпи и просто не ни изнася.... Между трите транспорта бих избрала кола, по-удобно е, по-комфортно. Можеш да спираш, където пожелаеш, да почиваш. Иначе, по-изгодно излиза влакът, според мен- като цена са по-евтини, но времето е доста повече. Едното за сметка на другото."

Повечето хора предпочитат да пътуват с кола, защото така е най-удобно. За тези, които не могат да си позволят този лукс, съм събрала и систематизирала малко полезна информация за другите два транспорта- влак и автобус.

Пътуването с влак, например от Видин до София, на редовна цена, в момента ще ни струва 13.80 лв. в едната посока. Ако имаме карта за намаление, обаче, ще заплатим скромната сума от 6.90 лв. Хубавото при железниците е, че на каквато и възраст да си, можеш да си направиш карта за намаление, която ти дава 50 процента отстъпка от цената за пътуване във втора класа, но с уточнението, че цените на картите са различни. Така, ако си ученик или студент, срещу една снимка, бележник или студентска книжка можеш да си изкараш карта за намаление срещу 1 левче.  За пенсионерите е същата цена. Ако не влизаш в тези групи, и си до 26 години, можеш да си изкараш карта "Младеж", която също ти дава 50 процента намаление във втора класа, само че срещу 30 лева. Ако преминаваш тази възраст, изкарваш карта " Класик", която при същите условия, струва 50 лева. Всичките карти важат за една година и ако ти се налага да пътуваш често, би било най-изгодно да си изкарате една за 12 месеца. Има също преференции за семейства. При тази карта условието обаче е да имате поне две деца, за да може да ползвате отстъпка. Ако не пътувате често и сметнете, че няма нужда да изкарвате документа, най-добре ще е да си вземете двупосочен билет за влака, който важи един месец и е на цена от 22.10 лв. до София и обратно до Видин. Така спестявате 5.50 лева.  Цената на билета може да бъде различна в различните дни. Ако случайно видите, че вашият билет е принтиран с червен цвят, вместо с черен, това означава, че е по-скъп, заради така наречения "календарен ден". Тогава цените се покачват с около 2 лева. Защо обаче така и не успях да разбера от работещите в железницата. Но да знаете- понеделник, петък, събота и неделя са календарни ден и ако ви се налага тогава да пътувате, очаквайте по-скъп билет.  

Билетите за бързи и пътническия влак също са на различни цени. За бързия влак е малко по-скъп, но стига сравнително по-бързо, за около 4 часа и 40 минути. Много хора казват че автобусът е  по-бърз, но и те, в повечето случаи, с влизането в София и задръстванията стигат за около 4 часа, а билетът е на цена от 20 лева. При автобусите има единствено студентско намаление от 2 лева. При тях няма карти за често пътуващи, но пък отново има по-евтин двупосочен билет от Видин до София и обратно за 35 лева. Той също важи един месец, но при него трябва да посочите датата и часа на връщане. Интересното при автобусите е, че, когато вдигнаха цените на горивото, логично и те покачиха билетите, но сега, откакто горивата спадат, намаление в цената не се наблюдава. 

И няколко съвета за по-безпроблемно пътуване. При автобусите купете билет по-рано, защото те често свършват от предния ден, все пак местата са по-ограничени. За предпочитане е да отидете на автогарата поне 45 минути преди тръгването. Често недоразумения се случват и с багажа. Причината е, че и друг пътник може да има същия куфар като вашия. За да избегнете проблемите и да не се окаже, че някой е грабнал вашата чанта, сложете отличителен белег - така, че да се познава отдалече. Най-добрите места в автобуса са между 3-то и 15-то. Там със сигурност ще може да гледате филма, който обикновено пускат по пътя. Железопътният транспорт от своя страна е най-подходящ, когато се налага да пътувате през нощта, например до морето. Може да натоварите и велосипеда си или друг голям багаж срещу малка такса. Единствено във влака позволяват да пътувате без предварително запазено място, но ако държите, винаги може да си запазите срещу определена сума. Хубавото е и, че имате повече пространство за разходки. Някои от влаковете даже са снабдени с контакти и лесно може да гледате филми или да играете игри на лаптопи и таблети за по-бързо минаване на времето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40