Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тома Лозанов- големият дарител на Видин

Една от сградите, дарени от Тома Лозанов
Снимка: Картичка от колекцията на Митко Лачев
Една история за човека, подарил някои от знаковите сгради на Видин. Тома Лозанов- търговец и благодетел. Той е роден 1853 година и е бил един от най-богатите жители на града. Купува парцели в дунавския град и строи сгради. Архитект Славян Бурулянов е внук на Тома Лозанов и се гордее с този факт. Горд е, че именно дядо му подарява две собствени сгради за продажба на търг, едната от които е Търговският дом /намирала се е на мястото на Партийния дом/, сега Съдебната палата. Архитект Славян Бурулянов никога не е губил връзката с родния Видин и едва ли ще я загуби, след като е потомък на такъв човек като Тома Лозанов:


"Той е починал доста възрастен, но аз съм се родил след това. Аз имах много хубав контакт с баба ми, неговата втора съпруга и естествено- с майка ми... Преди 1989 година той много, много не се коментираше. Обсъждали сме неговите дела в тесен семеен кръг."


В своя дълъг живот, освен много успехи в търговията и индустрията, той има и обществена дейност, каза за Радио ВИДИН Светлана Кръстева- началник отдел в "Държавен архив"- Видин:

"Бил е читалищен настоятел, църковен настоятел и член на училищното настоятелство... Неговата дъщеря предаде на Архива копия от негови документи. Сред тях има негова снимка. Има и една благодарствена грамота от Търговското дружество във Видин във връзка с дарения от него Търговски дом. През 1914 година по инициатива на Видинския митрополит Неофит е образуван фонд за епархийска благотворителност. Тогава Тома Лозанов подарява на този фонд две големи сгради. Едната е Търговският дом. Църковното настоятелство, за да осигури средства за своя фонд, продава двете сгради. Едната я купува банка, а Търговския дом го купува Тома Лозанов. След това той пак дарява сградата вече за Търговски дом на Търговското дружество..."Тома Лозанов дарява и нови 2 млн. лева за построяване на модерна градска баня. 

В заседание на Общинския съвет от 24 март 1930 година е взето решение и е поръчано отливане на бюст на дарителя Тома Лозанов, който да бъде изработен от скулптора Анастас Дудулов. Няма информация дали бюстът е изработен, но във фонда на скулптора в Централния държавен архив има негова проектна рисунка. 

"Спечелих ги от народа, връщам ги на народа"- така може да бъде определен смисълът на живота на Тома Лозанов. 


Целия материал можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме Бони Тейлър

Характерен дрезгав глас, който не може да се обърка. Може би се сетихте, може би я познахте от снимката? Ако все пак не знаете коя е тя, става дума за уелската рок-певица Бони Тейлър. 71-годишната звезда продължава да е в шоубизнеса, като през 2013 беше водеща на британската Евровизия. Нейните хитове остават в историята на музиката. Едва ли има някой,..

публикувано на 13.06.22 в 09:40

Честит рожден ден, Йоанна Драгнева!

Йоанна Драгнева става известна с изпълнението на "DJ, Take Me Away", по време на конкурса Евровизия, Белград, Сърбия, 2008 г. Ревностните зрители на БНТ познават Йоанна още като малко хлапе. Тя се появява на екран от 10-годишна, когато участва в различни детски формати. Първата й изява е в предаването „Здравей!”. След него води рубриката със..

публикувано на 23.05.22 в 09:46

В „Музикална зона“ днес ще пътуваме еднопосочно с Иръпшън

   Защото имаме “One way ticket”. Помните ли тази ретро песен? Няма как да не я помните! Това е големият хит на Eruption – „One Way Ticket“ („Еднопосочен билет“). Песента на младостта, на безгрижието, на веселбата... Тяхната музика ни дава позитивни емоции и по някакъв начин ни откъсва от забързаното ежедневие. Затова избрах точно тази група да слушаме..

публикувано на 16.05.22 в 09:55

"Музикална зона" на 9 май: "Да бъде ден, да има мир и песен!"

  Денят на Европа е посветен на мира и единството в Европа. Песни за мира слушаме в "Музикална зона" днес, когато повече от всякога се нуждаем от него.  Приповдигнати песни, които винаги остават актуални, носещи нашата всеобща надежда за по-добър свят, без войни, без насилие и омраза. Те показват колко красив може да бъде светът един ден, ако просто..

обновено на 09.05.22 в 10:34

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 18.04.22 в 10:40

В „Музикална зона“ на 11 април слушаме рожденичката Лиса Стенсфийлд

Лиса Стенсфийлд е родена 11 април в Манчестър, Англия, зодия Овен. Музикалната си кариера стартира още 14-годишна, когато печели състезание за млади таланти, а първият й солов албум Affection излиза през 1989 г., от който е световния й хит All Around The World , достигнал първото място в много класации по света, включително американската..

публикувано на 11.04.22 в 09:55

"Врабчето от Авиньон"- Мирей Матийо в "Музикална зона"

Тя напомня на всички французи за иконата Едит Пиаф. Въпреки, че и на двете им казват „врабчето”, Мирей се различава много от Едит Пиаф, макар гласовете им да са сходни. Но Мирей Матийо има свой собствен път – той е от слънчевата страна на живота.  Наричат я „врабчето“, защото прекрасната Мирей е висока едва 153 сантимтера, носи обувки размер 33, а..

публикувано на 04.04.22 в 09:40