Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тома Лозанов- големият дарител на Видин

Една от сградите, дарени от Тома Лозанов
Снимка: Картичка от колекцията на Митко Лачев
Една история за човека, подарил някои от знаковите сгради на Видин. Тома Лозанов- търговец и благодетел. Той е роден 1853 година и е бил един от най-богатите жители на града. Купува парцели в дунавския град и строи сгради. Архитект Славян Бурулянов е внук на Тома Лозанов и се гордее с този факт. Горд е, че именно дядо му подарява две собствени сгради за продажба на търг, едната от които е Търговският дом /намирала се е на мястото на Партийния дом/, сега Съдебната палата. Архитект Славян Бурулянов никога не е губил връзката с родния Видин и едва ли ще я загуби, след като е потомък на такъв човек като Тома Лозанов:


"Той е починал доста възрастен, но аз съм се родил след това. Аз имах много хубав контакт с баба ми, неговата втора съпруга и естествено- с майка ми... Преди 1989 година той много, много не се коментираше. Обсъждали сме неговите дела в тесен семеен кръг."


В своя дълъг живот, освен много успехи в търговията и индустрията, той има и обществена дейност, каза за Радио ВИДИН Светлана Кръстева- началник отдел в "Държавен архив"- Видин:

"Бил е читалищен настоятел, църковен настоятел и член на училищното настоятелство... Неговата дъщеря предаде на Архива копия от негови документи. Сред тях има негова снимка. Има и една благодарствена грамота от Търговското дружество във Видин във връзка с дарения от него Търговски дом. През 1914 година по инициатива на Видинския митрополит Неофит е образуван фонд за епархийска благотворителност. Тогава Тома Лозанов подарява на този фонд две големи сгради. Едната е Търговският дом. Църковното настоятелство, за да осигури средства за своя фонд, продава двете сгради. Едната я купува банка, а Търговския дом го купува Тома Лозанов. След това той пак дарява сградата вече за Търговски дом на Търговското дружество..."Тома Лозанов дарява и нови 2 млн. лева за построяване на модерна градска баня. 

В заседание на Общинския съвет от 24 март 1930 година е взето решение и е поръчано отливане на бюст на дарителя Тома Лозанов, който да бъде изработен от скулптора Анастас Дудулов. Няма информация дали бюстът е изработен, но във фонда на скулптора в Централния държавен архив има негова проектна рисунка. 

"Спечелих ги от народа, връщам ги на народа"- така може да бъде определен смисълът на живота на Тома Лозанов. 


Целия материал можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50

Предосмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици.    Днес,..

публикувано на 06.03.23 в 09:45

В „Музикална зона“ ще се возим без билет на „Трамвай № 5“

Контрольорите ще бъдем ние ;) Ще направим бърз контрол на култовата някога диско група “Трамвай №5”, за да разберем какво се случва днес с нейните членове. След много години на сцената  групата все още продължава да бъде обичана от феновете си и да препълва залите на съвместните си концерти. „Трамвай №5” и днес е в оригиналния си състав: Петко Петков,..

публикувано на 20.02.23 в 09:55

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. Тя е на 76 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото Sonny &..

публикувано на 30.01.23 в 09:55