Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пирова ли е първата победа на Тереза Мей след изборите

В анализ от Лондон Веселин Паунов търси отговор на въпроса какви са „подводните камъни“ за правителството на малцинството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания, която остана една от най-горещите точки в политическо отношение и през тази седмица, Тереза Мей постигна първа победа в новия парламент. Благодарение на сключената сделка със северноирландската Демократична юнионистка партия, правителството на малцинството на консерваторите успя да прокара законодателната си програма в Камарата на общините с 14 гласа мнозинство. Тереза Мей обаче едва ли може да бъде спокойна за бъдещето си, още повече, че зад кулисите тя трябваше да направи нови отстъпки, за да предотврати бунт в редиците на собствените си депутати.


Засега тя успява да се справя, но с цената на нови отстъпки зад кулисите. В деня преди гласуването на  т.нар.„реч на кралицата“ (или законадателната програма) депутатите отхвърлиха - отново с 14 гласа, внесената поправка от лейбъристите за увеличаване на заплащането в обществения сектор. Впоследствие обаче стана ясно, че Тереза Мей се е съгласила да премахне ограничението по-късно през годината в есенния бюджет, за да избегне евентуален бунт на 20 нейни депутати, които са внесли искане за промяна директно на „Даунинг стрийт“. Ето какво каза един от тези депутати Джон Мърсър, който се надява, че Тереза Мей се вслушва в тях:

Ние трябва да бъдем  внимателни, да не ни приемат като врагове на обществения сектор, каквито абсолютно не сме. Знам, че тя разбира това и очаквам промяна в политиката през следващите месеци.


Същевременно 10-те депутати от Демократичната юнионистка партия засега изпълняват повинностите си да гласуват за предложенията на правителството. Цената, която Тереза Мей плати за тази подкрепа, е голяма - отпускане допълнително на 1 милиард паунда за провинцията. Или както се пошегува депутат от Лейбъристката партия, юнионистите трябва да работят здраво, за да оправдаят сумата, защото излиза че всеки един от тях сега струва повече от футболната звезда Кристиано Роналдо. Встрани от шегата, някои депутати от Консервативната партия - като Хайди Алън, не могат да простят на ръководството за тази сделка:

Трудно мога да изразя с думи гнева си от сделката, която моята партия сключи с Демократичната юнионистка партия. Нямаше нужда да го правим. Не мога да упреквам юнионистите, които искат да постигнат най-доброто за техните граждани в Северна Ирландия, нито пък за уменията им да преговарят, но искам да се вземе предвид моето отвращение от използването на обществени фондове за получаване на политически контрол.

Още за политическата ситуация в Обединеното кралство след подписването на споразумението за подкрепа на кабинета на Тереза Мей и първия вот на доверие в парламента  - в анализа на кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!