Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основателен ли е протестът на полицаите?!

Снимка: БГНЕС
Ден преди професионалния празник на полицията, в "Посоките на делника" говорим по темата, основателен ли е протестът на полицаите. Гост в студиото е Емилиян Недялков, председател на видинското синдикално дружество. Гледната точка е на бивши заместник вътрешен министър и заместник директор на полиция.

Националният полицейски протест е на 5 юли от 11 ч. на площад "Народно събрание" в столицата. На протест за по-високи заплати не излизат само полицаите, излизат и пожарникарите, спасителите и хората, работещи на трудови правоотношения. Излизат и държавните служители- институтите и Академията на МВР.

"Между 80 и 100 души от видинския регион ще се включат в полицейския протест. Увеличаване на заплатите- това ни е първото, бих казал, категорично искане, за което излизаме на протест. Категорично без да поставяме нищо друго и това е, защото нещата са стигнали до крайната си точка и е много трудно да се продължи по този начин. За нас министърът е политическо лице и за да има една такава мярка- по-високи заплати, трябва да има политическа воля. В последните години такава политическа воля определено няма. От 1997 година насам нещата в МВР вървят все по-зле и по-зле. От 2009 година досега имаме две увеличения на заплатите- общо с 15.5%. За това време, средният осигурителен доход, който пряко влияе върху размера на пенсиите на всеки един полицай и военнослужещ се е увеличил с 50%. Съответно, всеки един оттук нататък пенсиониращ се полицай, макар и вече на 55 години, неговата пенсия съпоставимо с други колеги, които са се пенсионирали преди това със същия стаж, ще бъде по-ниска. По отношение на униформите- наистина полицаите ги купуват с лични средства. Проблемите с облеклото са от 2011 година. Не може да се каже, че не са получавани изобщо. Има хора, които са получавали, но не са могли да си изпълнят лимитите, които са за всяка една година. Аз, като цивилен служител, всяка година си получавам моя лимит, за да си купувам дрехи, с които да ходя на работа и аз си решавам как да ги използвам. Проблемът е, че обществените поръчки, които се обявяват, не се изпълняват в цялост", заяви председателят на видинското синдикално дружество Емилиян Недялков.

"Полицейските протести са справедливи, те са откровени и отговорни бих казал. Анализирайки ги в дълбочина, те са протест с грижа за хората, защото ние забравяме, че всъщност полицаите са част от нашето общество. Обществото им е длъжник, защото през последните години техните проблеми бяха загърбени, изоставени и те се натрупаха така, че, за съжаление, ескалираха и се стига до тези протести, които на мен лично, като гражданин, ми е неудобно, че се получават. На мен ми се иска това да се случи на масата на преговорите! Оставам с впечатление, че от страна на ръководството на МВР няма чуваемост, няма този диалог, който всички желаем. Дано всичко завърши на масата на преговорите", коментира Явор Хайтов- заместник на вътрешния министър Емануил Йорданов във втория кабинет "Костов" от квотата на БЗНС-Народен съюз, във връзка с горещата тема- полицейските протести.

"Протестът не е само основателен, той е твърде закъснял. Полицаите са безкрайно търпеливи, тъй като аз си спомням, до 1990 година включително, трудът на полицаите беше оценяван адекватно. Днес обаче не е така, не е нормално един полицай да получава 600-700 лв. заплата, което е около пет пъти по-малко от това, което получават магистратите в съдебната система. Полицаите заслужават подкрепа", е гледната точка на Борислав Василев, бивш заместник директор на видинската полиция.

Реформите са нещо просто. Трябва само да поискаш и може много да се постигне!!!

Още по темата за предстоящия полицейски протест и подкрепят ли го видинчани, чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45