Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да спасим градината на Тодорка

7
Снимка: Радио ВИДИН

Пенсионер се грижи за част от зеленото пространство около блок 14 във видинския комплекс "Вида" и гаражните клетки до блока.

Съпругата му Тодорка започнала да сади цветя около гаражите. През 2013 година починала и Александър Димитров решил да направи градинка в нейна памет. Лека- полека през последните години прекопава обраслите с трева зелени площи, чисти ги от боклуци и сади цветя. Сега се грижи за градинка на площ от около 400 квадратни метра.

"Сега, като съхнат цветята, ми е жал. Съпругата ми обичаше лалета. С тях започнах. И се почна- кой каквото ми даде, аз ходя и купувам. Тази година за първи път съм садил гладиоли, 56 лева съм дал. За керемиди съм ходил по селата. Понеже ми е мъка, у дома самичък не мога да седя и това ми прави удоволствие", разказва Александър Димитров.

Със старите керемиди прави огради и оформя фигурите, в които сади цветя. Използва и изхвърлени стари плочки за декорация.

"Всяка година кършат, берат, крадат ме, кое е по- хубаво, го скубят за вкъщи. Ама аз на инат продължавам да правя."

Около и в градинката от едно време са останали стари съоръжения от детска площадка, забравени и от никого неизползвани сега. Металните конструкции са тежки и Александър Димитров не може да ги премести сам. Писал до Общината да ги преместят всички на едно място, но резултат няма. Това обаче не е единствената му грижа. Най- големият проблем е липсата на вода за поливане. Затова и иска Община Видин да му осигурява вода:

"Искам вода, вода, вода. За тези растения да могат да оживеят. Да може да се разреши вода да ми се дава. Един- два пъти в месеца. Един път е малко, то зависи от времето. Друго нищо не искам."

Александър Димитров живее на петия етаж във вход, който е далече от градинката. Сваля бутилките с вода в асансьора. Казва, че не е броил по колко пъти се връща и слиза на ден. Кандидатствал е за финансиране по програмата на Община Видин "Местни инициативи". Иска средства, за да сложи тротоарни плочки, да се насипе с пясък една от пътеките, за да се повдигне и да не събира кал, боя за бордюрите, да му се осигури вода за поливане.

СнимкаИ още в "Еко Свят"- огнеборци спасиха щъркели от горящо гнездо във видинското село Гомотарци. След получен сигнал за запалени сухи треви в землището на населеното място е изпратен екип и при гасенето намират младите птици.

"При гасенето на пожара служители установяват, че е паднало гнездо на щъркели, при което са намерили два щъркела. Предполагаме, че са родени от тази година. Служителите са преценили, че трябва да ги приберат. И веднага е сигнализирано на горското стопанство", разказа началникът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин главен инспектор Георги Георгиев.

Пожарникарите поставят двата щъркела в кашон, докато дойдат да ги приберат. Оказа се, че това е първият случай, в който видинските огнеборци спасяват щъркели. Най- често се отзовават на сигнали за котки, пчели и стършели.

Спасените птици от горящото гнездо във видинското село Гомотарци бяха предадени на служители на Държавно горско стопанство- Видин, които ги транспортират до спасителния център за диви животни в Стара Загора.

СнимкаБелите щъркели са защитени, съгласно закона за биологичното разнообразие. В резултат съществуват ред забрани- забранено е умишлено улавяне или убиване, преследване, обезпокояване, унищожаване или вземане на яйца, разрушаване или преместване на гнезда, притежаване, превозване и предлагане за продажба и още други дейности. Според българското законодателство при намерени пострадали птици от вида трябва да се уведоми най- близката регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)- в случая е тази в Монтана или горското стопанство. По тяхна преценка, според състоянието на екземплярите, птиците могат да бъдат пуснати на свобода, да бъдат изпратени в спасителен център или зоологическа градина, да се предоставят за изследвания или се оставят на място. За всичко това се изготвя протокол за разпореждане с екземпляра, обясни Иглика Станева- заместник директор на Държавно горско стопанство- Видин.

Спасените млади щъркели вече са настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Пристигнали са там в задоволително състояние, научихме от д-р Христина Клисурова, която отговаря за приемането на пациенти в Спасителния център и грижите за тях. Тя обясни още, че когато намерим пострадали щъркели, докато пристигнат в Спасителния център, може да им се дават сурови рибки или месо, но не осолявани:

"Винаги е хубаво да се консултирате със специалисти в областта. Било то експерти от РИОСВ на територията, на която се намирате или с хора, които разбират, някой от Спасителния център на "Зелени Балкани" или други организации. Различни са дивите животни, различни са специфичностите около тях и затова е по- добре винаги да има консултация".

В Спасителния център в момента има лястовички, щъркели, керкенезчета, сови. Спасените птици от Видинско ще бъдат пуснати на свобода заедно с другите млади щъркели в центъра през август.

СнимкаАрхеологически комплекс (АК) "Калето" в Мездра официално е част от платформата "iLoveBulgaria". Най- известният туристически обект в региона е първият от трите в Община Мездра, на който вече е поставен код на платформата. Той е монтиран над къщичката за книги, разположена в началото на комплекса.

"С колегите, които представляват платформата се запознахме на изложението във Велико Търново. Те работят заедно с Министерството на туризма. Това е една платформа, която има мобилно приложение, също в интернет има сайт. Всички, които се включат в нея, туристически обекти, ги поставят на една карта. И ти, примерно, си сваляш това приложение на телефона. Когато го имаш и си го отвориш, където и да се намираш, то ти показва най- близките до теб такива обекти. Нашата цел да се включим в това нещо е, че когато има туристи, които имат това приложение, спокойно могат да ни видят и да дойдат да ни посетят", обясни управителят на АК "Калето" Димитър Павлов.

Снимка: Община МездраИнтерактивният гид на България ще "развежда" туристите из местните забележителности- Археологически комплекс "Калето", Черепишкия манастир и местността "Ритлите".

За втора поредна година Спелеоклуб Мездра организира спускане с въжен тролей от скалите. Атракцията се случи по време на рождения ден на Археологически комплекс "Калето".

Проведе се и „Състезание за купата на община Мездра“, което е част от календарния план на Българската федерация по спелеология за 2017 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40