Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви ще са последствията от критиките срещу Тони Блеър след оповестяването на доклада "Чилкот"

Тони Блеър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Тони Блеър не е бил честен с нацията, когато е взел решението за войната в Ирак. Това заяви в първата си публична изява Джон Чилкот, който бе начело на комисията, разследвала участието на Великобритания в конфликта. В интервю за Би Би Си, година след публикуването на доклада за войната, Джон Чилкот изтъкна, че в показанията си пред комисията Тони Блеър е бил емоционално искрен, но е взел решението не на базата на твърди факти, а на интуитивното му убеждение, че прави правилната стъпка.

Когато докладът излезе миналата година, Тони Блеър се покая за смъртта на 179-те британски войници в Ирак от 2003 до 2009 година и за цивилните жертви в Ирак. Той обаче отново бе убеден, че е извършил правилното нещо, като е премахнал Саддам Хюсеин в името на доброто на Ирак и целия свят. След 7-годишно разследване екипът на Джон Чилкот стигна до заключение, че Тони Блеър е преувеличил заплахата, която представлява Саддам Хюсеин, за да оправдае действията си и че войната не е била последна възможност, както случаят бе представен от бившия премиер пред тогавашния парламент и обществото. След представянето на доклада сър Джон отказа повече коментари, но сега, година по-късно, той даде интервю за Би Би Си, в което открито изрази личните си виждания.

Всеки премиер, който вкарва страната си във война трябва да бъде честен с нацията. Не смятам, че такъв бе случаят с войната в Ирак. Тони Блеър винаги сериозно е защитавал действията си. Винаги е представял и защитавал по най-убедителен начин неговата кауза. Не казвам, че той се е отклонил от истината, но убеждението в собственото право тук стои над всичко - поясни Джон Чилкот и допълни, че Тони Блеър е изложил случая за война на базата на неговата преценка и тълкуване на обстоятелствата.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Веселин Паунов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!