Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей ще обяви, че е готова да обсъжда управленски въпроси с опозицията

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей днес ще произнесе реч, в която се очаква да признае, че загубеното мнозинство в Камарата на общините я принуждава да възприеме различен подход на управление, който допуска обсъждане на идеи с нейните политически противници.

Речта ще бъде произнесена по време на оповестяването на поръчан доклад за модерните форми на наемане на работници. Докладът, изготвен от бившия политически съветник на Тони БлеърМатю Тейлър, се очаква да препоръча гарантирането на известни права за работещите в т.нар. "гиг икономика". Това са обикновено ниско платени и неквалифицирани дейности, при които не се гарантира твърд работен график и следователно няма фиксирано възнаграждение, като например таксита "Юбер" или доставчиците от "Деливъру". Част от предложенията включват на тези работници да им бъдат плащани болнични дни и да имат право на платен отпуск. 

Както отбеляза Тереза Мей, тя е поръчала този доклад, когато бе начело на мнозинство в парламента, но сега нещата са различни. Това налага друга форма на управление, по нейните думи, защото сега тя ще има нуждата от подкрепата на опозицията. Ето защо тя призовава всички партии да изложат техните идеи и виждания как страната може да се справи най-добре с големите предизвикателства, включително Брекзит.

С цялата тази инициатива Тереза Мей се опитва да гради нов имидж на фона на падащата ѝ полурярност и слуховете, че кръгове от Консервативната партия искат да я свалят от поста.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Лидерът на

Обвиниха Тереза Мей за правителствената криза в Северна Ирландия

Политическите партии в Северна Ирландия отново не успяха да се споразумеят за подялбата на властта в провинцията. Лидерът на "Шин Фейн" Мишел О’Нийл заяви, че със сделката с юнионистите за подкрепа на нейното правителство на малцинството..

публикувано на 04.07.17 в 20:56
Тереза Мей

Тереза Мей е укрила доклад за ислямския тероризъм

Британският премиер Тереза Мей е укрила доклад за ислямския тероризъм, за да запази дипломатическите отношения със Саудитска Арабия. Това твърди сайтът PoliticsHome. Доклад, поръчан през януари 2016 година от предшественика на Мей Дейвид Камерън , не..

публикувано на 04.07.17 в 11:00
Тереза Мей

Драстично пада популярността на Тереза Мей след общите избори миналия месец

Лейбъристите на Джереми Корбин вече водят със 6 процента пред консерваторите на премиера на Тереза Мей в последното проучване на общественото мнение. А 6 на всеки 10 британци искат да запазят гражданството си в ЕС след Брекзит. Ново..

публикувано на 02.07.17 в 07:27

Пирова ли е първата победа на Тереза Мей след изборите

Във Великобритания, която остана една от най-горещите точки в политическо отношение и през тази седмица, Тереза Мей постигна първа победа в новия парламент. Благодарение на сключената сделка със северноирландската Демократична юнионистка партия,..

публикувано на 01.07.17 в 10:42
Тереза Мей

Тереза Мей планира необичайно обръщение в ЕП

Британският премиер Тереза Мей планира необичайно обръщение в Европейския парламент /ЕП/, за да изложи пряко пред депутатите вижданията си за Брекзит и да опита да даде гаранции на Брюксел, че сделката ще е в интерес и на двете страни в преговорите...

публикувано на 27.06.17 в 07:44