Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 100-те дни на парламента- какво свършиха депутатите?!

Снимка: БГНЕС, Колаж на Радио ВИДИН
След две седмици- на 27 юли изтичат 100-те дена от първото заседание на 44-тото Народно събрание. Обикновено такъв период се дава на хората, които работят в името на народа, за да се ориентират в обстановката, да изградят план и стратегия за постигането на определени цели.


В "Посоките на делника" говорят народни представители от Видинския регион. Гледната точка е на анализатор и на хора от малки населени места в Северозапада.


"С всяко следващо Народно събрание качеството на народното представителство се занижава, т.е. има едно системно намаляване на ефективността на парламента с всеки изминал мандат. Има една тенденция, Народното събрание да се превръща в един орган, приютяващ експерти или партийни фигури, но със системно намаляване на политическата тежест. Все повече и повече хора, които се озовават вътре в парламента, не са много наясно какво правят вътре. Народното събрание извърши и доста полезни неща в този си състав, но неговите 100 дни няма да останат в историята с извършено нещо историческо", коментира Петър Кичашки, директор на Института за модерна политика.


"Има моменти, в които в Народното събрание се правят наистина професионални дебати, друг път те са разводнени, художествено творчество проявяват, най-вече колегите от БСП като опозиция, изживяват се едва ли не като римски сенатори, упражнявайки си ораторските способности. Упреците на опозицията обикновено са за това, че ние не работим, имаме малко присъствие в зала, малко законопроекти се внасят. Обещанията към избирателите обаче си остават. В близките дни предстои една обща среща, на която ще бъдат поканени всички депутати от Северозападна България, заедно с кметовете и със строителните камари, във връзка с изграждането на скоростния път Видин-Ботевград. Всички сме свидетели колко катастрофи стават, със свидни човешки жертви и огромни материални щети по този несъобразен с големия поток автомобили и товарни камиони участък от пътя. Поел съм отговорността да отида в Народното събрание, за да лобирам за Видинския регион", заяви народният представител от Обединени патриоти Росен Живков.



По думите на народния представител от БСП Филип Попов, до момента те са внесли над 13 законопроекта. 


"Лошото е, че управляващите нямат своята законодателна инициатива, тъй като правителството, което управлява в момента няма приоритети и програма. Това се показва с липсата на законодателни инициативи. Тази седмица ще внесем в Народното събрание питане до регионалния министър за бъдещето на проекта за модернизиране на пътя Видин-Ботевград. 100-те дни на парламента ги определям като хаос, липса на политика, липсваше концентрация, целенасоченост по отношение на определени злободневни теми, по отношение на близко и средносрочни планове за развитие на държавата, камо ли за дългосрочни. За мое съжаление, едни пропилени 100 дни!" 


Още по темата за наближаващите 100 дни на Народното събрание и с мисълта, че единствен съдник за работата на парламента може да бъде само народът, потърсихме и мнението на обикновените хора от малки населени места в Северозапада. Как оценяват работата на Народното събрание, чуйте в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13