Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се е променял обликът на Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Ако ние сме свикнали с ежедневните гледки на сградите и пространствата около тях и не се замисляме как се строи и как трябва да изглежда една сграда- дали да е самостоятелно решена или да подхожда на ансамбъла около нея, то всичко това прави впечатление на туристите.

Във Видин си съжителстват стари сгради и ново строителство. Част от добре познатите ни стари къщи в града са строени през първата половина на 20 век, която следва стила Сецесион. Видин продължава да променя облика си в края на петдесетте години на миналия век и и през 60-те години започва усилено строителство на жилищни и промишлени сгради. Първите монолитни блокове се строят до училище "Цар Симеон Велики".

"Предполагам, че е било 1957-1958 година, тогава са започнали тези четирите блока, които се намират до "Цар Симеон Велики" и други два блока в "Калето", които се намират до Кръстатата казарма. Моите родители са ми разказвали, че тук са били малки къщички. Пазарът е бил на същото място, но не в този вид. На мястото на Младежкия дом е имало млекоцентрала", разказа Снежана Иванова, която живее в един от първите блокове в града, монолитно строителство.

За облика на Видин през 70-те години на миналия век и как изглежда сега градът говорим с двама видинчани пред училище "Цар Симеон Велики". И двамата са на години и имат преки наблюдения за панелното строителство и изграждането на видинските заводи.

Снимка: Пощенски картички от колекцията ни Митко Лачев"Панелното строителство започна 60-те години. Градовете се разширяваха доста бързо. Това бързото строителство беше, не че са много нещо удобно, но за времето си беше решение на проблема... И се строяха много заводи. Особено Химкомбината... Всеки цех даваше квартири, които след 10-ина години започна изплащането... Сега Видин е обезлюден. Старинен и е запазен. Паметта на града трябва да се запази", казаха Анто Петров и Вергил Младенов.

Основна заслуга за облика на Видин има Проектантската организация. Клонът във Видин е бил към Районната проектантска организация- Враца. От годината на учредяването- 1948-а до 1 април 1959-а в нея са работили от 7 до 10 проектанти, занимаващи се с проектиране на частни жилищни и комунално-битови сгради, търговски и други здания. След 1 април 1959 година организацията се занимава предимно с проектиране на държавни жилищни блокове, частни жилищни кооперации, индивидуални жилищни сгради, търговски, административни, културно- битови, малки промишлени сгради. През периода 1978-1982 година основните дейности на проектантската организация остават почти същите. Характерът на проектираните обекти е разнообразен и това принуждава сравнително малкия състав на екипа да изучава и прилага почти всички технологии от онова време от строителството: едропанелни жилищни сгради, пакето- повдигани плочи, пълзящ кофраж, промишлени едноетажни и многоетажни сглобяеми системи. С постановление на Министерския съвет от 1982 година се отделя от СМК /Строително- монтажния комбинат/- Видин и се обособява като самостоятелна организация към Окръжния народен съвет във Видин. Информация за работата на проектантите се съхранява в Държавен архив- Видин.

Снимка"За началото на строителството на едропанелни сгради във Видин има записана информация в историческата справка на фонда на видинската проектантска организация. Справката е съставена от инж. Димка Колова и в тази справка пише следното: "Към края на 60-те години, с порасналите жилищни нужди на окръга, се налага проектирането на първите 5-етажни в комплекс "Химик". В началото на 70-те години се проектират и изграждат първите 8-етажни едропанелни блокове в комплекс "Вида", където проектантите осигуряват всички градоустройствени, застроителни, архитектурни, конструктивни, инсталационни и благоустройствени работни документи. Най- голямо приложение при конкретните условия за Видин намира едропанелното строителство и то става основа за комплексното изграждане на жилищни райони: "Крум Бъчваров", "Гео Милев", "Панония", "Бонония"- всеки с обем от 1000 до 2000 апартамента. За първи път в страната през 1975 година са разработени и масово реализирани проекти за магазини, клубове и ателиета в партерните етажи на едропанелните сгради", каза началникът на Държавен архив- Видин Светлана Кръстева.

СнимкаПроектантската организация проектира и промишлено строителство- Керамичен завод, Хлебозавод- Видин, Младежки дом, Дом на красотата, пощата, хотел "Ровно" и други. Със своята оригинална архитектура тези здания стават акценти в градската панорама през 80-те години.

За нуждите на панелното строителство за жилищни сгради и за изграждане на промишлените заводи във Видин работи завод за строителни конструкции "Крум Бъчваров". Исторически справки за работата се съхраняват в Държавен архив- Видин.

Заводът за строителни конструкции "Крум Бъчваров" е строително предприятие, което в началото на своята дейност е имало за задача да произвежда стомано- бетонни конструкции като панели, пилоти, покривни плочи, лозарски колове и други. От 1971 година заводът се преустроява за производство на панелни конструкции за строеж на блокови жилища, заводски, административни, обществени и други сгради за нуждите на окръга и страната. Продукцията му нараства от 1,6 милиона на 3,5 милиона лева. Това сочи справката от документалните материали за завода, които обхващат периода 1968-1973 година.

В края на 1974 година, с оглед нарасналите нужди от елементи за промишлено строителство, започва реконструкцията на производствените площи, като главната насока е напрегнатият стоманобетон. В края на 1975 година е пусната в експлоатация техническа линия за напрегнати панели и мостови греди. В началото на 1976 година влизат и четири линии за производство на подови панели, тип "Спирол".

В резултат на изпълнението на огромната строителна програма през периода 1974-1976 година производството нараства два пъти, а обемът на продукцията е с ръст от близо 44%. През 1977 година за изпълнение и преизпълнение на строителните норми, както и за постигнати високи трудови успехи са наградени 46 служители.

Същата година в завода са внедрени, за първи път в страната, елементи по номенклатура СКСУС. Започва за първи път и касетно производство на разпределителни стени за промишлени сгради. През 1978 година е монтиран бетонов възел, който обслужва производството на подови панели с кухина, тип "Спирол".

СнимкаСтроително- монтажният комбинат, познат сред видинчани като СМК, е извършвал промишлено и жилищно строителство- панелно и монолитно. За строителството през 70-те години разказва строителният техник Тодор Петров. В строителния комбинат постъпва през 1974 година, когато ръководител е бил инж. Билярски.

"Масовото жилищно строителство започва в комплекс "Тодор Петров" с пакето- повдигащи плочи. Наливат се на място в изкопа и след това с инсталация се монтират, целият пакет се повдига. Зависи от проблемите, които могат да настъпят, за около месец, на 5-6 етажа се вдигаше пакетът за един вход. След това започна монтажът на панелното строителство, на сглобяемите елементи. Панелното строителство започва на "Баба Тонка". Всеки елемент се транспортираше до обекта със сертификат, на който е описано производството и кой го е произвел."

Монтажът на панелите е бил описан в монтажен план- коя панела, с кой номер, на кое място трябва бъде монтирана.

СнимкаВ отдел "Краезнание" в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин има различни източници за обновяването и градската среда на Видин.

"В брой 137 на вестник "Червено знаме" от 27 ноември 1973 година- в статията на Георги Илиев "Видин се обновява" четем: "Обновлението на града започна през 1958 година с изграждането на първия жилищен блок на учителите. Той беше наречен на река Дунав. Това беше една сграда на 3 етажа с 12 апартамента. През 1959 година равносметката от жилищното строителство сочеше още един жилищен блок- "Бдин" срещу Кръстатата казарма, отново на 3 етажа, с 12 апартамента. През 1960 година бяха изградени 8 блока с 136 апартамента. От 1958 до 1969 година се изградиха 101 жилищни блока с 2406 апартамента. Най- голям беше броят на блоковете през 1966 година- 17, а на апартаментите през 1968- 549. С повече от по 500 апартамента са характерни 1970 и 1971 година", каза пред Полина Тодорова Наталия Николова- библиотекар в отдел "Краезнание".

От същата статия става ясно, че през 1973 година се предвижда да се изградят 19 блока с 1037 апартамента. Основен разцвет получава сглобяемото строителство с едри панели.

Каква информация за промените във видинските квартали се съхранява още в библиотеката може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00