Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чужденци музицират във Видин

В залата на симфониетата във Видин усилено се работи и през горещия летен месец юли. За една седмица преподаватели и студенти от цял свят работят и се учат с българските си колеги как да концертират по най-добрия начин. Те са избрали това лято да се включат в майсторски клас за диригенти и солисти. Организатори са Видинската симфониета и Международният институт за диригенти със седалище в САЩ.


Матиа Омето е от Италия, пианист: "Идвам от Италия, от Падуа по- точно. Град близо до Венеция. Аз съм пианист и бях поканен във Видин да преподавам пиано в тази програма. Това ми е втора година тук, защото се включих в програмата и миналата година. Всеки ученик идва тук с по два концерта, които е подготвил за програмата. И това, което правя е основно да ги съветвам и да им показвам начини как да се сработят с оркестъра, как да свирят заедно с оркестъра. Главното тук не е да работим върху индивидуалното изпълнение и техническите аспекти на пианистите, а да се съсредоточим върху връзката с оркестъра, който им акомпанира, което е съвсем различно нещо от това да свириш соло. Основното ми задължение тук е това - да ги науча да свирят прилично с оркестъра, който им акомпанира. Разбира се, да си сътрудничат с диригентите и да усвоят всички аспекти на концертното изпълнение... "

Кайли Хоу е от Тайван:  "За първи път съм на този музикален фестивал в България. Аз съм студент трета година в Съединените американски щати и в Сингапур. Очакванията ми от този курс са да науча в детайли как да си взаимодействам с оркестъра, защото мисля, че е наистина важно и е ценно умение да можеш да работиш добре с диригента и заедно да обсъждате изпълнението си. Това за мен ще е най- доброто умение, което ще придобия тук..."

Бернардо Сантош - пианист от Португалия: "Това е първото ми участие тук, в този курс и първото ми посещение в България. Аз уча пиано в Португалия и Испания, в Барселона. Очаквам от този курс за инструменталисти да се науча как по- добре да работя с оркестър и да си взаимодействам с другите музиканти. Много рядко се появява такава възможност да работиш с оркестър в Португалия, а дори и в Испания. Да бъда на такъв курс за солисти и диригенти, е уникална възможност за мен. Да опознаеш работата на оркестъра и диригента само в един курс е изключителна възможност. Чух за този курс миналата година, изпратиха ми съобщение, но научих за него седмицата преди да започне и нямах време да подготвя всичко и да дойда тук. Но пък, когато излезе рекламата за тази година - аз веднага се записах за участие, още същата седмица. Просто бях подготвен и очаквах обявяването на записването. И това за мен е едно прекрасно преживяване и опит, който придобивам на този курс."   
   
Концертите на участниците в майсторския клас са на 28 и 29 юли, в залата на Симфониета Видин от 19 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40