Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анета Генчева: Необходима е държавна политика за справяне с обезлюдяването на Северозапада

6
Снимка: Радио ВИДИН


Днес гостуваме в Бойница - най-малката община във Видинска област. Постоянното население тук е около 1 100 души и непрекъснато намалява. Въпреки това продължават да се поддържат две училища и детска градина. Разкрити са няколко социални центъра и защитено жилище. Работа обаче трудно се намира, затова безработицата и бедността тежат най-много на местните.

"Ние сме от Раброво, тук сме да си оправим документите в Поземлената комисия. В Раброво са само старци и кучета, няма работа, няма нищо. Имаме нужда общинският кмет да ни оправи пътя до гробищния парк, защото е опасна работа. Елате да видите. До църквата се ходи с трактор, от църквата надолу - с каруца... Ако има работа, нека направят нещо за младите в селото. Имаме доста млади. Те седят в бара... Младите работят по 4 часа да им дадат 40 лева и те дават по 20 лева за път да дойдат да се подпишат, че са безработни... Селото пропадна, от 5000 души дали имаме 200. Аз съм пенсионер в момента се занимавам с 2 овце, 2 кози и едно магаре. Друго нямам. Каквото сме искали, кметицата е направила. Ама като няма млади хора. Без млади хора не става нищо. От бабички и старци деца се не раждат... Ако ни закрият общината ще бъде много по-зле...Работя в Центъра за психично болни хора. Заплата е минимална, но все пак е нещо. Останах тук, защото е по-добре за детето ми. Здрав е, по-добре расте, в по-чиста среда... Синът ми е безработен, че е 26-годишен. Сега е започнал по програма за 6 месеца. Това е нищо. Гледаме животни, картофи сега сме вадили, садим градини. Справяме се с мъка...", казаха хората.

Обезлюдяването е най-големият проблем на Бойница, категорични са местните.В Бойница срещнахме Генко Цанков, бивш кмет на Общината. Той има две дъщери. И двете са напуснали селото в търсене на работа и по-добър живот. Едната живее във Видин, другата - в Англия, ядосва се бившият кмет. А за живота в родното си село разказва:

"Проблемът за този район е, че няма хора. Бойница през 1970 година беше 3000 души, а сега са 320 човека, които преспиват. Водят се иначе към 500 човека, ама те не живеят тук, те са повече във Видин. Няма работа за младите хора. Всичко напуска. Пълна глупост ще бъде да закрият общината. Това би бил още един удар, както навремето закрихме училищата, така може да стане и с административния център..."


Докато разговаряме, бившият управник ремонтира стар стол. Уверява ни, че не е кметски, а съвсем обикновен стол.

Иначе на кметския стол в Бойница вече няколко мандата е Анета Генчева. Тя познава добре местните проблеми и се стреми да ги решава, като използва даденостите на общината. Разговорът ни започва от обезлюдяването.

"Това касае не само община Бойница, всички общини в Северозападна България са на същото дередже. Така че това е много сериозен проблем и според мен трябва да има държавна политика. По някакъв начин трябва да се привлекат хора в Северозападна България, защото в един момент един прекрасен район ще се обезлюди. Това е проблем не само на общините, а е проблем на самата държава..."

Училището в село Бойница се готви за новата учебна година.Закриването на общини ще доведе до още по-голямо обезлюдяване на тези територии и ще създаде нов проблем в държавата, е мнението на кметицата:

"Не мисля, че това стои на дневен ред. Такъв процес е доста сложен, ще трябва да има ново териториално деление. Хората след това трябва да ходят във Видин или Кула. Не съм убедена, че ще се подобри качеството. Не мисля, че това е най-добре. Хората, които в момента работят, ще останат без работа и ще се наложи да поемат пътя към големия град. В държавата ще възникне още един проблем, много по-голям от този, който е в момента..."


Община Бойница се стреми да създава работни места и по този начин да привлича и задържа хората в трудоспособна възраст. Това обаче не е достатъчно и много от заетите след това се връщат във Видин. Малката община не е в списъка на тези, които държавата ще подпомогне с 2 млн. лева за намаляване на безработицата. Тук без препитание са 26% от хората, а в списъка на одобрените са общини с безработица над 30 на сто.
 
Намаляващата численост на населението се оказва препъникамък при работата на общината по проекти. Необходима е законодателна промяна, за да се даде шанс на общините, смята Анета Генчева:

"Въведоха критерий общините с голям брой население да получават повече точки и в момента се оказа, че общините от област Видин губят точки, защото нямат население. Поставихме този въпрос и ни дадоха само 3 точки, защото сме в Северозападна България. Те са крайно недостатъчни. Общини с голям брой население взимат автоматично 40. Ние просто не сме конкурентноспособни. Може би трябва да се промени законодателството и на общините от Северозападна България да се дават повече точки..."

Детската градина в Бойница, където ще бъде открита паметна плоча на опълченката Йонка Маркова.
В тази ситуация Общината извършва дейности по благоустрояване само в рамките на средствата, предвидени за капиталови разходи. Приоритет са покривите и фасадите на общинските сгради. Проблем е опазването на пътища, които се рушат от тежката земеделска техника, обясни Анета Генчева:

"Имаме четвъртокласен път, който оправихме с много усилия. Земеделските производители минават с 50-60 тона царевица. Проведох среща и помолих да използват обходни маршрути, но въпреки това пътят е в лошо състояние. Слагахме пътни знаци за ограничаване на тежестта, но някой ги маха и си минават. Проблемът е много сериозен с тях, унищожават пътищата. Чакам да стане септември, да приключи кампанията и да оправя местата, където пътят е хлътнал. Не можем да се преборим с тях."

В Бойница проблемите не свършват. Но макар и рядко, местните все още намират поводи за радост и гордост. Сред тях е дългогодишната инициатива "Бойнишко лято", в която в момента участват 50-60 деца. Наесен предстои откриването на паметна плоча на опълченката Йонка Маркова. Ще бъде издадена и книга за нея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50