Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни занимания в Арт Студио "Приказен свят"

5
Снимка: ЦСРИ- Видин
Днес ви пренасям в атмосферата на Арт Студиото "Приказен свят", което работи от средата на този месец в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин.


Фондация "Подкрепа за реализация" и Видинска света митрополия организираха занимания за деца от 6 до 14 годишна възраст през лятната ваканция в Арт студио „Приказен свят”. До 09 септември с различни, вълнуващи забавления и полезни знания, обучители ще запълнят незабравимите летни дни от детството.

Арт студиото е мястото, където пълноценно ще бъде организирано свободното време на желаещите да участват деца, ще бъде стимулирано тяхното творческо развитие, естетически потребности и състезателно начало; ще усвоят различни художествени умения и навици.

За общата програма на Арт студиото " Приказен свят" разговарям с ръководителят на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин Емилия Йосифова:

"Дейностите, които включихме в Арт Студиото са: арт работилница, ателие "Рисуване", Християнско обучение, "Родолюбие", " Приказен свят", спорт и клуб "Пътешественик". Арт работилницата ще се води от Антонина Славова, тя е иконограф. Това, което ще правят, са различни дейности с хартия, с текстил, с дърво. Когато тя отсъства, поради летните отпуски, в ателието ще се включи Николай Николов, който е дърворезбар и той ще допълва дейностите на децата. В рисуването заниманията няма да бъдат само в самото ателие, то ще бъде изнесено и навън сред природата, освен това ще включва и рисуване върху асфалт. Християнското обучение ще се води от представител на Видинска света митрополия - Ирина Кръстева. Тя ще работи по програма, която е предварително създадена, адаптирана за деца на тази възраст. В ателието "Приказен свят" основно ще се работи по всички вълшебства, които децата могат да си представят. Ще се избират приказки, ще се четат, след това ще се драматизират, ще се коментират, ще се създават приказки, едновременно с това ще се учат на обноски, поведение, неща, които ще бъдат полезни за живота им. В клуб "Пътешественик" се набляга не толкова на туризма, колкото на изследователската дейност, на забавлението, на изучаването, на събирането на съкровища сред природата, на забавната география. Ако остане време ще се наблегне и на безопастното движение по пътищата, по улиците на града. Всички тези неща, както вече сме уведомили родителите, освен в арт студиото, ще се провеждат на детската ни площадка "Смърфовете-2", в крайдунавския парк и за този месец веднъж, с разрешението на родителите ще заведем децата на басейн на аква парка, а следващия месец децата ще могат да отидат на Дунав на пикник."   

Каране на ролери в Крайдунавския паркОтскачаме и до детската площадка "Смърфовете-2", където днес има занимания по спорт и игри. Кинезитерапевтът Павел Павлов обяснява с какво ще занимава децата това лято:

" Заниманията ни ще бъдат насочени към подобряване на двигателните навици, на координацията, на спортните умения. Също така да създадем радост и желание за игри и спорт у децата. Ще се опитаме да включим почти всички видове спорт. ще играем спорт с топки, групови, индивидуални занимания ще имаме."

За часовете по християнско обучение, които води, ни разказва секретарят на Видинска света митрополия и преподавател- теолог Ирина Кръстева:

" Аз се радвам, че Емилия Йосифова предприе децата да се занимават и с една учебна програма по религия. В смисъл такъв, че училището и до днес нищо съществено не предложи, въпреки че има нормативни документи за СИП по религия, де факто във Видин област децата не изучават такава дисциплина. Не се и предлага, което е и най- парадоксалното. И за това решихме да занимаваме децата, които имат желание през лятото с една концентрирана програма по религия."

Борислав Божинов и едно от децата"Аз изпълнявам програмата на ателиетата "Приказен свят" и "Пътешественик". В "Приказен свят" изцяло се занимаваме с изследване на приказките, със създаване на свои герои, свои приказки. Споделяме кои са ни любимите приказки, филмчета, разиграваме театрални пиеси. Гледаме анимационни филми. Децата са на различна възраст, имат различни интереси - едни харесват "Том и Джери", други харесват "Миньоните", но заедно като работим в група те намират общото в интересите си и съумяват да се сработват", разказва аниматорът, който работи с децата в арт- работилницата Борислав Божинов.  
 
Заниманията ще се провеждат от понеделник до петък от 09:00 до 12:00 часа, в Aрт Студиото на Фондация „Подкрепа за реализация”, на адрес: гр. Видин, ул. „Баба Вида” №11 /бившето Епархийско училище/, етаж 2 стая 5.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40