Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са общините и горските стопанства за действия при пожари

Снимка: Радио ВИДИН

Представители на ресорни ведомства и институции си дадоха среща и обсъдиха предприетите мерки за защита на горите в област Видин от пожари.

"Изключително опасни са месеците от юли до септември. Практиката показва, че в тези месеци са чести полските пожари, които, освен че унищожават продукция, в същото време често достигат до някои селища. Случва се и полските пожари да прераснат в горски такива, където ситуацията може да стане по- опасна с оглед на по- трудния за достигане терен", каза заместник областният управител Елка Георгиева.

В област Видин има 7 общини с горски територии над 50 хектара. Това са Видин, Белоградчик, Чупрене, Димово, Ружинци, Макреш и Бойница. Ежегодно горските стопанства и общините, собственици на горски територии над 50 хектара изготвят годишни планове за защита на горските територии от пожари. На база на тези планове Регионална дирекция по горите /РДГ/ в Берковица изготвя регионална програма.

Каква е ситуацията до момента- набелязаните мерки дават ли резултати и каква готовност имат общините и трите горски стопанства в област Видин?

Община Видин има годишен план за горските територии, които са нейна собственост. Общинската гора е 510 хектара, в по- голямата си част в землището на село Градец и 800 декара в землището на община Бойница.

Снимка"Засега Община Видин няма проблеми във връзка с пожари, с нарушаване на горските територии", каза
Илияна Василева, началник отдел "Общинска собственост".

2 000 хектара е общинската гора в Чупрене. Има изградена противопожарна кула, която покрива 70% от общинските територии.

"В последните години нямаме пожари, защото сме към горна граница на гората. Подготвени сме. Ако има пожар, той ще възникне от човешка небрежност. Имаме изградено доброволно формирование и един предоставен ни от Германия противопожарен автомобил", каза Мирослав Милков, който отговаря за общинската гора в община Чупрене.

Около 17% от територията на община Ружинци е заета от горски насаждения. След трайни засушавания и високи средно- дневни температури, както и при нарушаване на противопожарните правила, могат да възникнат големи и сложни пожари.

"Земеделските площи на територията на община Ружинци заемат около 66% и не са редки случаите и на полски пожари, които са предизвикани от земеделски стопани при палене на стърнища или от пастири при изгаряне на сухи тревни площи", каза Пламен Гацев- секретар на Община Ружинци.

Изградени са гасачески групи във всяко населено място в общината. Има сформирано и регистрирано доброволно формирование "Ружа 15" с 15 доброволци. През тази година са преминали обучение, проведено от служители на пожарната в Белоградчик.

СнимкаИ Община Бойница има актуализиран годишен план за горските територии.

"Има, от два месеца, сформирано доброволно формирование от 10 души, които следва да се обучат. Има заповед за забрана за палене не стърнища, която е изпратена на кметовете и кметските наместници. Проблеми нямаме с пожари на горските територии", съобщи Ивайло Миланов, служител "Гражданска защита" в Община Бойница.

В община Макреш няма създадена специализирана група за гасене. В момента се подготвят документи за създаване на доброволно формирование от 5 души.

"В кметствата в село Подгоре и село Раковица, на чиято територия има общински гори, са осигурени подръчни средства за гасене. Нямаме карти за устройство на горите, на които да се нанесат съществуващите пътища и водоизточници", обясни Петьо Велков, старши специалист "Гражданска защита" в община Макреш.

В изпълнение на годишния план за защита на горските територии от пожари и плана за действие при горски пожари, в Държавно горско стопанство (ДГС)- Видин е създадена група за гасене на пожари в горите.

Снимка"Изготвен е график за дежурство на служителите. Определени са транспортните средства за извозване на гасачите и противопожарния инвентар. Лицата, които пребивават по- често в горите, са подписали декларации за спазване на противопожарна безопасност", каза Иглика Станева, заместник директор на ДГС- Видин.

Информирани са и фирмите, които извършват дейности в горите за задължението им да участват при гасене на големи горски пожари. Двете противопожарни депа са оборудвани. 4 хиляди линейни метра са предвидените минерализовани ивици, 2100 са изготвени.

Държавно горско стопанство "Миджур" стопанисва 19 776 хектара горска територия в община Чупрене и 6 132 хектара в община Белоградчик. На територията на стопанството има 8 населени места, всичките в община Чупрене.

"Съгласно годишния план за опазване на горите от пожар до момента е извършено следното: прочистени са горски пътища за движение на лека противопожарна техника с дължина 34 километра. Имаме две противопожарни депа, които се поддържат в пълна изправност и готовност. При разчет 6 хиляди линейни метра почистване на стари и създаване на нови минерализовани ивици сме изпълнили 4000 и е проведена процедура, подписах договора с изпълнителя, за направа на 1100 линейни метра", съобщи директорът на стопанството Димитър Христозов.

Служителите на поделението осигуряват денонощно дежурство. Проведен е инструктаж на секачи, пастири, хижари, пчелари.


СнимкаИ в Държавно горско стопанство- Белоградчик е изготвен и приет годишен план за противопожарните мероприятия. Определен е съставът на гасаческата група на стопанството, която е преминала инструктаж.

"Проверен и обновен е инвентарът на противопожарното депо. Подписани са декларации с хора, пребиваващи в горите. Подписан е и договор с фирма, която при необходимост да извърши услуга с булдозер. Имаме приет план за минерализовани ивици, за които беше проведена обществена поръчка и са започнали да се извършват с обща дължина 7 600 линейни метра", съобщи Веселка Борисова от ДГС- Белоградчик.

Поддържа се денонощно дежурство на телефон. Все още количеството на дървесината, която е пострадала от ледолома през 2014 година е голямо. Пътищата за движение на противопожарните автомобили са почистени.

СнимкаРегионалната програма за действия при горски пожари е съвкупност от всички мерки, за които говориха представителите на общините и на горските стопанства.

"Гарантирам, че по документи и минимални изисквания, абсолютно всички общини и държавни горски стопанства имат минимума изисквания за първоначална борба с горските пожари. Големите проблеми отминаха", обобщи Сашко Каменов- директор на Регионалната дирекция по горите в Берковица.

Сашко Каменов призова хората да бъдат внимателни с работата на полето.

Пожарната опасност в момента е доста голяма, заради сухата тревна растителност и високите температури.

Снимка"Практиката през годините показва, че в тези най- отдалечени и най- обезлюдени населени места възникват най- сложните полски и горски пожари, за ликвидирането на които се изисква доста сериозен ресурс от хора. Обикновено тези пожари се прехвърлят после в горската територия", каза директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита населението"- Видин комисар Станислав Генчев.

На територията на област Видин има 5 горски пожара, регистрирани в началото на година /януари, февруари и март/ и при тях загубите са минимални.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00