Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде си, Битоля? Къде е кръвта на дядо ми?...

Една заръка, един завет

20
Снимка: Радио ВИДИН


Паметник, посветен на 100-годишнината от героичната смърт на подпоручик Иван Тодоров, бе открит преди дни в Ново село. Помен отслужи отец Мариян. Четири поколения наследници на героя, предпочел да даде живота си, вместо да попадне в плен, присъстваха, и след тържеството покриха паметната плоча с цветя и венци.

"Македонската шипка"- така с ужас и възхищение е наречен връх Червената стена над Битоля. Там през март 1917 година се води една от епичните битки в историята на Първата световна война, в която участват и Бдинци. На кота 1248 се водят едни от най-кръвопролитните боеве, а положението на полка, подложен на непрекъснат артилерийски обстрел от страна на противника, е изключително тежко. Нашите бойци се бият срещу френската армия, която ги превъзхожда и по численост, и по въоръжение. Останали без патрони, те търкалят огромни камъни и скършени от артилерийския обстрел дървени трупи върху пълзящите към върха на хълма френски вериги. С изключетилен героизъм и себеотрицание успяват да запазят позицията... Лъвове, титани, такива са били... .

СнимкаВ тази битка загиват 25 новоселяни, сред тях е и подпоручик Иван Павлов Тодоров. Заминава на фронта, за да се бие за България. Оставя жена си, трите си деца и една заръка: "Ако умра, слугиня да станеш, но  да изучиш децата." Дни по-късно, когато попаднал в плен и го попитали дали се предава, той отговорил: "Не се предавам, главата си давам, България не давам". Пред всички главата му паднала, а по-късно завърналите се от плен разказали за героичната му смърт.

Заръката е изпълнена- децата са изучени, а преданието носи славата на подпоручик Иван Тодоров през поколенията. 100 години след героичната му смърт, в Ново село бе открита паметна плоча, на която са изписани заветните думи, изречени в последния му час. Четири поколения негови наследници присъстваха. За тържествения миг от Сливен пристигна внука му- 85-годишният полк.о.з. Лилко Станков.

Снимка"Майка ми е била в първи клас, голямата му дъщеря е била в четвърти клас, а вуйчо ми- на 1 година- не го помнят, но когато са се връщали хора от фронта, са разказвали... Доколкото знам, е бил войнствен, човек, който е обичал службата си, и се е издигнал до чин подпоручик... Подвигът му заслужава поклон, рядко има такива хора, които се прекланят пред славата, "главата си дават" за България- да остане жива и да просъществува. Той е бил човек на честта- загинал е с името България на уста, но не се е предал... Може би, ако имаше късмета да влезе във войната, щеше да се бие докрай с оръжие в ръка, да води ротата си и пак да загине..."
- сподели внукът.

Не можа да сдържи сълзите си Нели Ванкова- правнучка на героя от Ново село. Сълзи на болка, сълзи на гняв- заради несправедливостта на историята, заради безсмислените жертви, заради погубената младост, заради безбройните вдовици и сираци:

Снимка"Само ще попитам: Къде си, Битоля? Къде си, Македонийо? Къде е кръвта на дядо ми? Кой от нас би го направил днес- по какъв повод и как? Къде е тая Битоля, за която той си даде живота? Продадоха, спазариха, сложиха България на колене... От нас зависи да не допуснем това да продължава..."


От нас зависи, но вярвам, че и днес ги има онези малки искрици, от които лумва големият огън. А паметникът в Ново село ще напомня на поколенията за подвига на подпоручик Иван Тодоров. Мраморната плоча е дарена от един родолюбив българин- проф. Иван Гаврилов, който бе изпратил обръщение към наследниците, със заръката да съхранят безрезервната любов на своя дядо към Отечеството, което е бранил с цената на всичко, и да я предадат на деца и внуци.

И да помнят героя.... Да помнят думите му- "Главата си давам, България не давам"!... Да живеят достойно и да направят своя избор, така, както Иван Тодоров го е направил преди 100 години!
В името на България!
Поклон!

.............
Как се случи паметната плоча?
В началото бе историята, която помни внучката на подпоручик Иван Тодоров- баба Ефросиния Барзова. Разказа я Светла Бондова. Прочитайки, проф. Иван Гаврилов, родолюбец, известен със своята дарителска дейност, е впечатлен от заветните думи на героя, и решава да ги увековечи върху камък. Дарява плочата, а Иво Иванов от чета "Тимошки хайдути" и Радио ВИДИН посредничат. Следват около два месеца подготовка, в която дейно участие взимат представители на Община Ново село, а Иван Базов- председател на читалище "Земеделец", заедно със Светла Бондова, издирват наследниците и ги събират, за да могат всички заедно да сведат глави пред паметта на героя. В паметния ден наследниците получиха като подарък родословното дърво на фамилията и диск с филм за срещата на децата с баба Ефросиния Барзова, на която за първи път чуват разказа за подвига на Иван Тодоров.

Не са ли това малките стъпки по големия път към обезсмъртяването на тези, които са дали живота си - за всички нас, за нашата България? Или пък малките искрици, които ще извадят от пепелта забравените?

От нас зависи...





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40