Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професия "агроном"- призвание, престиж или разочарование?

Снимка: Радио ВИДИН


Размисли за земеделието и агрономството, което е призвание или...загубени години в университета и ненужна диплома. В "Земята, която ни храни", си говорим с Валя Владимирова- тя е от Видин и е решила да учи агрономство в Лесотехническия университет. Преди две години я потърсих, за да й честитя студентския празник, тогава тя каза, че е записала специалността почти случайно, но пък с големи надежди- защото е близо до природата и далече от политиката...

"Представях си го като обща специалност, в която освен в земеделието, може да се работи и в областта на цветарството и ботаниката- това ме привлече. Оказа се, че е доста тясно свързано със селското стопанство и глобалното производство..."

Две години по-късно Валя не смята, че ще е бъдещ агроном:

"Пътеката, по която върви икономиката ни... реално, за младите няма работа като агроном- може да те набутат да бъдеш бригадир, търговец на семена, консултант... Страшно трудно е да пробиеш като агроном. Не става дума за това веднага да получиш някаква супер висока заплата, но не ти дават възможност да тръгнеш по пътечката... просто те взимат за работник, който има представа от нещата- да вършиш много неща едновременно за малко пари, но не ти дават шанс да се развиваш..."


Ние сме ветеринарите за растенията- казва още Валя Владимирова. Според нея, на младите кадри в земеделската наука не се дава възможност да се развият, въпреки желанието им. Според Марио Кирилов обаче, който е вече доказал се агроном в най-голямата арендаторска фирма в Брегово, такъв интерес липсва, а причината е комплексна:

"За съжаление към професията ни няма интерес от младите хора. В съвремието ни навлязоха новите специалности, но не може всички да са програмисти... Трябва да има и хора, които остават на село, за да се занимават със земята. Младите, обаче, се откъснаха от земята, защото през годините отношението към нея се промени..."

С Валя Владимирова и Марио Кирилов си говорим за земята и отношението към нея, както и за отношението към хората, които са й се посветили. И двамата не отричат, че през последните години, се е повишила културата на земеделие.

Според Марио Кирилов на хората, които са предприемчиви и са се посветили на земята и на това, което произвеждат, трябва да им се даде възможност да действат. А в Северозапада всичко, което земята ни ражда, е хубаво- и това не е само заради субсидиите...

Субсидията помага, но не трябва да се разчита единствено и само на нея, а държавата трябва да помисли за малките и дребните земеделци, за които производството на качествена храна е вече философия и начин на живот- това пък мисли Валя Владимирова. Тя завършва агрономство и за съжаление, не е съвсем сигурна дали това е нещото, с което ще започне професионалната й кариера. Най-вече заради това, че на младите кадри не се дава възможност за развитие. И заради това, че селото вече не е привлекателно място. За колегите си състуденти обаче мисли, че в по-голямата си част са хора, свързани със земята по душа. В звуковия файл чуйте още от размислите на дватата агрономи- настоящ и евенуален.

СнимкаАни Цекова ни среща със 70-годишния Иван Митов, който отглежда крави и кози в кулското село Извор махала. Животът му не е лек, и се върти около грижата за животните. И макар, че заниманието му не е много доходно, той продължава да се занимава с животновъдство, след като останал без работа по време на прехода. Оплаква се от ниската изкупна цена на млякото и от това, че не се помага на животновъдния сектор като цяло. Въпреки несгодите, с които се сблъсква, и за миг не е помислял да изостави заниманието си и да премине седемте километра до роднините си в съседна Сърбия, където, със сигурност, би живял по-добре.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40