Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любомир Топалов: Цялата суматоха около Северна Корея е доста измислена

американски военен самолет B-1B Lancer над Тихия океан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цялата тази суматоха, която се е създала около напрежението със Северна Корея, е доста измислена, коментира в ефира на "Хоризонт" проф. Любомир Топалов, преподавател по политически науки в японския университет "Мейджи", във връзка с острия тон и размяната на заплахи между Пхенян и Вашингтон, които се ожесточиха през последните дни и отново се заговори за опасност от ядрен конфликт. 

Проф. Топалов смята, че Доналд Тръмп, който заяви, че ще отговори с "огън и ярост" на заплаха към САЩ, се опитва да отмести вниманието от политическите проблеми, които има в своята страна, докато в Северна Корея тази размяна на реплики ще консолидира обществото зад Ким Чен-ун:

Със сигурност трябва да бъдем малко притеснени, защото ядрените оръжия не са шега и по тази причина, според мен, всъщност и двамата (лидери) са доста рационални в начина, по който реагират. Доналд Тръмп се опитва да отмести фокуса на внимание от неговите връзки с Русия върху нещо върху нещо различно – то не бяха "Обамакеър", здравната осигурителна система на Америка, то не бяха – ето, сега виждате, Северна Корея и така нататък.

Ким Чен-ун се опитва да закрепи своя режим, защото това е един диктаторски режим, който се крепи на един мит, започнат от дядо му, и на параноята, която е ежедневно развивана и поддържана в Северна Корея. Всички информации, изследвания, които идват от Северна Корея, показват, че децата там от най-ранна възраст в училище са обучавани в тази параноя – че всеки момент американската империалистична машина ще ги завладее и те трябва да бъдат готови... 

Въпросът, който трябва да си зададем отново, за да можем да приложим някаква по-сериозна и трезва оценка, е:  До каква степен Северна Корея представлява опасност и колко е тази опасност, за да може да се говори за превантивен удар от страна на Америка. Това, което ние виждаме всъщност, е едно доста смешно противопоставяне от двете страни. Северна Корея показва по телевизията си как ще атакува Гуам, където се намират американски военни бази в центъра на Тихия океан, а американското Министерство на отбраната изпуска информация – уж случайно, за това къде ще бъдат първите 20 точки на ответен удар от страна на Америка.

Всичко това е толкова странно, защото ако те наистина възнамеряват да водят някаква реална война, никой няма да допуска изтичането на такава секретна информация, защото това всъщност е против всеки възможен принцип на воденето на война. 

Ядрените оръжия са всъщност защитно средство. Хубаво е да ги имаш, а не да ги използваш, отбеляза Любомир Топалов.

Цялото интервю на Силвия Великова с проф. Любомир Топалов и неговия анализ за възникналото напрежение по оста САЩ – Северна Корея, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!