Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Рискът от военен конфликт заради Северна Корея е много висок

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че рискът от военен конфликт заради ядрената програма на Северна Корея е много висок и Москва е дълбоко разтревожена от заплахите, които Пхенян и Вашингтон отправят един към друг.

Страната, която е по-силна и по-умна, би трябвало да направи първата стъпка за разрешаване на кризата, посочи Лавров на форум за руски студенти, предаван по руската национална телевизия.

Той окуражи Пхенян и Вашингтон да участват в предложения от Москва и Пекин план за деескалация на напрежението. Съгласно него Северна Корея трябва да замрази ядрената си програма и тестовете с балистични ракети, а Съединените щати и Южна Корея да престанат с мащабните си съвместни военни учения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ангела Меркел

Ангела Меркел е против използването на сила за разрешаване на кризата със Северна Корея

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се противопоставя на използването на каквато и да било сила за разрешаването на конфликта със Северна Корея. Малко по-рано американският президент Доналд Тръмп написа в "Туитър", че американските оръжия са..

публикувано на 11.08.17 в 16:03

Доналд Тръмп отново отправи предупреждение към Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп отправи днес поредно предупреждение към Северна Корея, предаде Ройтерс. Военните решения са напълно готови, насочени и заредени, ако Северна Корея действа неразумно. Надявам се, че Ким Чен-ун ще намери друг път! –..

публикувано на 11.08.17 в 15:34
американски военен самолет B-1B Lancer над Тихия океан

Проф. Любомир Топалов: Цялата суматоха около Северна Корея е доста измислена

Цялата тази суматоха, която се е създала около напрежението със Северна Корея, е доста измислена , коментира в ефира на "Хоризонт"  проф. Любомир Топалов , преподавател по политически науки в японския университет "Мейджи", във връзка с острия тон и..

публикувано на 11.08.17 в 11:00
Джеймс Матис

Американският министър на отбраната предупреди, че евентуална война със Северна Корея би била "катастрофална“

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди, че евентуална война със Северна Корея би била катастрофалн а. А мериканските усилия са дипломатически, имат дипломатическа тяга, дават дипломатически резултати и искам да останат точно так а,..

обновено на 11.08.17 в 08:48