Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт "Да помогнем на Гери" ще се проведе във Враца

Тя е само на 13 години, когато разбира тежката диагноза- оказва се, че е болна от остеосарком- или злокачествен рак, който засяга костната ѝ система и е много прогресивен. Момичето се казва Гергана Петрова и е от Враца.

Тази вечер, на 14 август, в града е организиран концерт в нейна подкрепа, защото Гери се нуждае от нашата помощ. В момента тя провежда предоперативна химиотерапия в Клиниката по детски заболявания "Свети Георги" в Пловдив. След това ще се премине и към оперативна намеса, като предстоят множество манипулации, които са скъпи и непосилни за баща ѝ. Майката на момичето е починала.

Така идва и идеята- първо на нейните съученици, да ѝ помогнат с каквото и както могат.

"След като видях поста на баща ѝ, ми стана тъжно и решихме да направим един благотворителен концерт, за да се съберат пари за операцията. Искам да кажа на Гери да бъде силна и да оздравее...", каза в "Посоките на делника" Тошко Тодоров- момчето, на което първо идва идеята за концерта. Тя е продължена и от приятели, съученици и преподаватели на момичето. Снежана Беличовска, главен учител в Средно училище "Никола Войводов" във Враца, разказва:

"Идеята за помощта беше на деца от нашето училище. Когато ми се обадиха, те бяха започнали вече някаква подготовка. Включих се с организация по набирането на още участници в концерта и отпечатването на плакатите. Община Враца предоставя безплатно концертната зала, а плакатите са дарение от Юлиян Кирилов. Очакваме да помогнем на Гери. Тя завърши седми клас в нашето училище и предстои да бъде осми. От пролетта детето има сериозни проблеми. Надяваме се да подадем ръка на едно жизнено доскоро, много енергично и добро дете..."

Снимка"Нека с ваша помощ дадем шанс на моето слънчице да расте, играе и се развива като всички деца"
- това емоционално обръщение на бащата на момичето е поместено на плаката за концерта от организаторите му. На Емилиян Петров, който от пролетта е излязъл в болнични, за да се грижи за детето си, изобщо не му е лесно:

"Заболя я дясното бедро, отидохме при личния лекар и той ѝ предписа някакъв мехлем, защото реши, че дъщеря ми просто се е ударила някъде. Една седмица обаче не ѝ мина и се наложи да отидем на специалист. Направиха ѝ рентгенова снимка в Ортопедичната клиника във Враца и веднага след това ни посъветваха да потърсим помощ в София. След назначените изследвания се оказа, че заболяването е сериозно- остеосарком..."

Всеки, който има възможност може да подкрепи Гери като отиде на концерта довечера. Целта е не само да бъдат събрани средства за лечението на момичето, но и да се покаже, че тя не е сама в тази трудна за нея битка.

Концертът ще започне от 20 часа тази вечер /14 август, понеделник/, в концертната зала на Община Враца. В него ще участват Балет "Меджик", Балет "Вива" , квартет "Чарити", Светлин Миланов, Теди Александрова и Харизма Тийм.

За тези, които искат да помогнат на Гергана Петрова, могат да направят това и на банкова сметка:

СИБАНК Враца
BG85 BUIB 7890 1097 8788 00
Емилиян Иванов Петров



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40