Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" правят във Флорентин

| обновено на 19.08.17 в 09:42
3
Снимка: Радио ВИДИН Архив


Международният фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" ще се проведе за 10-та поредна година във видинското село Флорентин. На сцената ще се представят 20 състава от България, Румъния и Сърбия. Гостите на събитието ще могат да се насладят и на съпътстващи прояви, подготвени от организаторите - Народно читалище "Пробуда - 1925" и Кметство-Флорентин. Покана отправи председателят на читалищното настоятелство Борислав Митрашков:

"Отправяме покана към любителите на фолклора, като тази година сме подготвили още изненади в нашите два съборни дни. Те ще бъдат на 19 и 20 август, от 18 часа. В програмата има доста съпътстващи мероприятия, с които целим да потопим гостите на селото в автентичния бит и култура на Флорентин. Искаме да покажем също, че сме на река Дунав и че имаме много добри приятели и съседи от Румъния и Сърбия...."

Домакините ще открият програмата със специална постановка, посветена на 10-годишнината  на Събора. За първи път на сцената ще излязат самодейци от всички възрасти. От тях най-малкият е на 8 месеца. Той ще води дефилето на събора. Най-възрастният е на 80 години.

Международният фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" се организира със съдействието на Асоциацията на власите у нас. Председателят на организацията Пламка Любомирова обясни, че събитието се радва на траен интерес от страна на публиката:

"Хората са тези, които имат желание и искат да има повече такива мероприятия, които да ги откъсват от тежкото ежедневие... Флорентин е едно от малкото населени места от областта, където съумяват да се държат на тази тънка граница между любовта към традициите и това да я прилагат в ежедневието... Искам с отворено сърце да поканя всички от областта и не само от областта на събора..."

Откриването на фестивала "Тъпан бие, хоро се вие" е на 19 август, събота, от 18 часа в центъра на село Флорентин.

Галерия

Вижте още

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53

Повече ще ни струва трапезата за празниците тази година

Великденските празници наближават и подготовката за посрещането им вече е в ход. Трапезата е сред задължителните атрибути за празника. Колко ще ни струва тя? Това се опитахме да проверим от Радио Видин. Засега няма голямо търсене на зелените салати на лука, казва Цветанка Петкова- земеделски производител от Новоселци: "В момента е..

публикувано на 16.04.21 в 16:24