Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасностите в социалните мрежи

Снимка: Светослав Цветанов

Според данните от изследване на Центъра за безопасен интернет над 50% от децата у нас влизат в интернет до 7 годишна възраст. Най-популярните дейности са гледането на видео клипове, игри и социални мрежи. Само преди  седмица след запознанство в интернет беше убито 11 годишно момиче в Бургас. Според изследване на института 73% от децата до 12 години имат профили в социалните мрежи. Препоръчителната възраст е 13 години. Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет коментира опасностите в общуването в интернет:

"Основната опасност при ранното ползване на интернет от деца е огромният поток от информация, дезинформация с полезно и вредно съдържание...Проблемът е, че те не могат да се ориентират в средата...Трябва да се внимава какви покани за приятелство одобряват...Има програми, които защитават достъпа до повече приятели...Детето не трябва да се изолира. Ако неговите приятели имат профили в социалните мрежи, то също трябва да е там с тях, но трябва да се контролира от родителите.  Контактите трябва да се проверяват поне през ден...Не е нормално 11 годишно дете да има 1 000 приятели...Наше изследване показа, че над 70% от родителите никога не са били питани от децата или им е искана помощ за някакъв проблем с който се сблъскало детето. То предпочита да пита приятели, а не е това начинът..."

"Има начини  за това как може да се ограничи достъпът на децата до определени сайтове и социални мрежи", обясни главният инженер на Радио Видин Светослав Цветанов:

"Във всеки един домашен рутър има настройка за това, кои сайтове могат да се посещават. Тя може да се направи от всеки един човек с малко компютърни знания...Достъпът до определени сайтове може да се ограничи и от самия компютър. В папката на Windows има един файл Host в който може да се сложат дадени адреси и от който и да е браузър компютърът да няма достъп до него..."  



Родителите се стремят да контролират с кого контактуват децата в социалните мрежи, показа анкета на Радио Видини:

"Тя няма фейсбук. Когато си направи профил ще я контролирам...Родителите ми проверяват с кого контактувам, а и аз подбирам хората...На 13 години съм и имам профил...Контролирам я какво прави в интернет...Има профил, но всичките му контакти минават и през моя телефон...Знам, че има такива програми..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Стабилността на демокрацията от първите години на Прехода е изключение, а не правило

Два месеца остават до 27 октомври, когато за втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Къде се корени задълбочаващата се партийна и политическа криза в страната?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото статукво дискутираме с политолога Теодора Йовчева . Радио..

публикувано на 29.08.24 в 10:05

Намалява ли безработицата и кои професии са предпочитани?

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с 1900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията..

публикувано на 28.08.24 в 10:45

Яница Петкова: Все още сме в центъра на политическата криза

На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев, положиха клетва пред депутатите. По-рано днес държавният глава подписа указа за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев , а с друг указ насрочи за 27 октомври избори за 51-во Народно събрание...

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45