Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След среща с лидера на БСП, посветена на законопроекта на левицата за антикорупционен закон

Георги Колев препоръча ясни правила, по които президентът да определя председателя на антикорупционния орган

| обновено на 30.08.17 в 16:49
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев препоръча да се разпишат ясни правила, по които президентът да определя председателя на антикорупционния орган от проекта на БСП за такъв закон. Колев отправи тази препоръка на среща с лидера на партията Корнелия Нинова. След срещата Нинова поясни:

Мнението е, че президентът да определя председателя не е противоконституционно. Това е възможно, но трябва да се определи процедурата – този председател да е държавен служител, как да се избира, конкурс ли ще бъде, да се гарантира прозрачност. Тоест: принципно "да", но разработете правилата, тъй като ще се случва за пръв път, ако този законопроект бъде приет.

Георги Колев поясни:

Това е възможно, разбира се, стига тази агенция да бъде включена в кръга на органите, за които президентът има такива правомощия.

Относно функциите на бъдещия антикорупционен орган, Георги Колев лаконично коментира:

В единия случай, ако има чисто информационни такива, единствената функция е да уведомят органите на прокуратурата за събраните данни. Другият случай – чисто разследващите, разбира се, те са възможни и то е въпрос на политическо решение. Корнелия Нинова дава изявления след срещата с Георги Колев

От ВАС са отправили още препоръка да се прецизират правомощията на председателя да иска СРС-та, допълни Нинова:

Защото българският закон изрично е изброил кои органи в България могат. Председател на една такава нова агенция не е предвиден, просто защото не е съществувала досега.

Друга препоръка, станала ясна по време на срещата, е евродепутатите да бъдат извадени от списъка на лицата, които могат да бъдат разследвани, тъй като са служители на европейска институция, отбеляза още Корнелия Нинова:

Например, в списъка на лицата, които могат да бъдат разследвани от този орган, ние сме предвидили евродепутатите. Обърнаха ни внимание, че в момента на избора им те стават служители на европейска институция и не подлежат на юрисдикция на такъв български орган. И ни предложиха – извадете ги от този списък, защото нарушавате такива правила. Ето нещо, което не сме догледали ще го направим. Друга препоръка – да предвидим много точна процедура за съхраняване и унищожаване на събраната информация от разследващите агенции. За да няма злоупотреба с тази информация, да има много точно разписани правила как тя се съхранява, кой отговаря, кога се унищожава, в какъв срок и т.н.

Лидерът на БСП увери, че препоръките ще бъдат включени в проектозакона на социалистите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!