Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова поиска да се определи процедура за прозрачност при назначаване на председателя

Цацаров: Да се уточни списъкът с лицата, които бъдещата Агенция за борба с корупцията ще може да разследва

Според главния прокурор бъдещият единен орган не трябва да притежава техника за следене и подслушване

| обновено на 31.08.17 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че бъдещият антикорупционен орган не трябва да има право да разследва толкова широк кръг хора, както се предлага в проектите на ГЕРБ и на БСП. Цацаров препоръча да се уточни списъкът на лицата, които могат да бъдат обект на проверка от него.Той каза това на среща с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод на подготвения от левицата проект на антикорупционен закон.

Нинова представи част от другите забележки на обвинител номер едно:

Първо, що се отнася до това може ли президентът да има участие в този орган, противоконституционно ли е – мнението на главния прокурор е, че не е противоконституционно, както и да има разследващи функции. Но препоръка – да разпишем отново процедура за прозрачност при действията на президента по назначаване на председателя, конкретно.

Според главния прокурор бъдещият единен орган не трябва да притежава техника за следене и подслушване. Освен това трябва да се уточни кой ще контролира работата му. Цацаров се въздържа от политически оценки на двата законопроекта:

Аз не мога да давам политически оценки нито на единия, нито на другия законопроект. В крайна сметка кой от, да го нарека така, вариантите ще бъде предпочетен, е решение на хората, които работят и гласуват в тази зала. Забележките, препоръките, становищата, които изказах, са единствено и само от професионална гледна точка.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!