Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Дейвис: Лондон няма да плати сметката за Брекзит, ако не е сигурен, че тя отговаря на реалността

Дейвид Дейвис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изявление на Мишел Барние, че не иска да наказва Великобритания за напускането на ЕС, но Брекзит ще бъде показателен урок за британците, породи открито възмущение в Обединеното кралство. Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис изтъкна, че Лондон не може да бъде принуден да плати сметката по развода, докато не е сигурен, че исканата сума отговаря на реалностите.

Главният преговарящ от ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че вижда в преговорите възможност да даде урок на британците и всички останали какво означава да напуснеш ЕС. Той допълни, че никога не би прибягнал до изнудване, но гледа на неговата работа като образователен урок към Великобритания за цената, която трябва да плати за напускане на клуба.

Британците отвърнаха на коментарите му с обвинения, че ЕС не иска да говори за бъдещето. Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис отбеляза, че го побиват тръпки от тези думи на Барние, но Великобритания няма да позволи да бъде тласкана към сделка за сметката по развода.

По-рано министърът на международна търговия Лиъм Фокс каза, че страната му няма да бъде принудена да сключи сделка за парите, за да могат да започнат преговори по търговията.

В интервю днес по телевизията на Би Би Си Дейвид Дейвис отрече съобщението на вестник "Сънди таймс", че Тереза Мей тайно се е съгласила да плати 50 милиарда паунда именно в името на започване на детайлни търговски преговори. Освен това Дейвис заяви, че са пълни глупости твърденията на Европейската комисия, че не е постигнат напредък след трите кръга на преговори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Лиъм Фокс

Лиъм Фокс: Лондон няма да бъде изнудван от Брюксел за сметката за Брекзит

Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че Лондон няма да бъде изнудван от Европейския съюз да се съгласи да плати голяма сметка за Брекзит. Фокс също призова Брюксел да ускори постигането на споразумение за излизането на..

публикувано на 01.09.17 в 08:04

Тереза Мей иска да управлява Великобритания и след Брекзит

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще води консерваторите и на следващите общи избори, с което сложи край на спекулациите, че ще подаде оставка. В интервю за Би Би Си по време на посещението ѝ в Япония тя заяви, че смята да остане на власт за..

публикувано на 31.08.17 в 10:21

Германските фирми изтеглят инвестиции от Великобритания в резултат на Брекзит

Редица от германските фирми са започнали да изтеглят инвестициите си от Великобритания в очакване на увеличаване на търговски бариери след Брекзит, заяви шефът на Индустриалната и търговска камара на Германия (DIHK) - Мартин Ванслебен, съобщава..

публикувано на 29.08.17 в 17:30