Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици изработват слон от конструктур

3
Снимка: Венцислав Величков

Ученици от Професионална гимназия "Проф. Д-р Асен Златаров" във Видин започват построяването на слон- робот от лего конструктор. Работилницата стартира днес и екипът от мотивирани ученици ще работи по 4 часа на ден. След успешното построяване и задвижване на слона, роботът се разглобява. Идеята е на Никола Ташев, който от две години се занимава с роботика и участва в отбора по роботика на училището. Желанието на Никола за построяването на слон е от две години, но до сега не е имало комплектите, нужни за изработката.

"Има затруднения. Понякога- не можеш да разбереш как се слага по инструкциите и се сглобява,  разглобява по няколко пъти. Ако си в кондиция, става бързо и лесно. Не мога да кажа колко ще бъде голям слонът, виждал съм го на компютъра и не мога да определя".

Идеята за построяването на слон получава одобрението на Десислава Цокова, която ръководи курсове за роботика в училището. Конструкторът, който ще бъде използван, е специален комплект и се нарича LEGO Education, предвиден специално за образователни цели.

"Докато строят робота с този конструктор, децата научават много неща. Като започнем от това да работят по схема, да я разчитат, правилно да сглобяват частите, като в същото време има завъртане на елементи. Има елемент и на програмиране. Слонът ще се задвижи, ще проходи, ще издава звуци.  LEGO Education учи децата не само на конструиране, сръчност, техническо мислене, но и на програмиране. Това е основната идея на комплектите. Над 1000 части са необходими за построяването на слона. Това са два пълни комплекта."

В зависимост от организацията, работата по построяването на слон от лего, може да продължи повече от седмица. Преди началото на учебната година, учениците трябва да са приключили, за да може конструкцията да се разглоби, а комплектите да се използват за курсовете по роботика.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40