Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезлюдяването на българските села е във фокуса на материала на Би Би Си "България на ръба на скалата"

Снимка: „Имот под наем, без наем”

Британската медия Би Би Си ще излъчи днес материал, озаглавен "България на ръба на скалата", в който фокус е обезлюдяването на българските села.

Журналистката Рут Алекзандър е посетила много села в България, които от десетилетия се обезлюдяват. Тя припомня, че през 1989 г. населението на България е било почти 9 милиона, днес е малко над 7 милиона, а прогнозата за 2050 г. е 5,5 милиона. Журналистката открива, че в село Калотинци, например, от 600 души са останали само 13. Въпреки че правителството взима някакви мерки за насърчаване на раждаемостта, подобрение не се забелязва. Насърчават се също българите, отишли в чужбина, да се върнат.

Според вицепремиера Валери Симеонов приемането на бежанци не е решение на въпроса. Той е цитиран да казва, че България няма нужда от необразовани мигранти, нито пък българското общество е готово да приеме образовани и квалифицирани такива.

Рут Алекзандър цитира в края един от останалите 13 души в Калотинци, който казва: Ние сме изоставени – и от управниците и от Бога.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Анета Генчева: Необходима е държавна политика за справяне с обезлюдяването на Северозапада

Днес гостуваме в Бойница - най-малката община във Видинска област. Постоянното население тук е около 1 100 души и непрекъснато намалява. Въпреки това продължават да се поддържат две училища и детска градина. Разкрити са няколко социални центъра и..

публикувано на 28.07.17 в 14:46
Малина Крумова

Малина Крумова: Възможно е поскъпване на водата заради обезлюдяването на населените места

Обезлюдяването на населените места може да доведе до поскъпване на водата. Това прогнозира в предаването "Преди всички" заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова . Тя обясни: В момента сме длъжни да изградим инфраструктура, така..

публикувано на 07.07.17 в 08:39

Кметът на М.Търново: Обезлюдяването и недостатъчният бюджет са основни проблеми на малките общини

90 години от създаването на Комитет за стопанство и културно повдигане на Малко Търново и неговата околия ще бъдат чествани в малкия пограничен град на 20 март, понеделник. Толкова десетилетия след това събитие югоизточното градче се обезлюдява и..

публикувано на 17.03.17 в 15:36

Обезлюдяването - проблем на много от селата в Пернишка област

Село Станьовци се намира в Пернишка област. Някога жителите му са били над 400, а днес са не повече от 40. Още за селото чуйте в репортажа на Румен Стоичков в звуковия файл.

публикувано на 22.02.17 в 15:16
Читалище

Какво се случва с българските села и колко от тях са в процес на обезлюдяване или са напълно обезлюдени

"Изтощителното обезлюдаване на България" – това е заглавието на статия, публикувана преди пет години в "Нойе Цюрихе цайтунг" – тъжен разказ за рушащи се къщи и двуметрови плевели. Какво се е променило досега, к акво се случва с българските села и колко..

публикувано на 02.02.17 в 13:20