Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Според г-н Панов няма пречка президентът да назначава председателя на новия орган

Лозан Панов не вижда в антикорупционния проектозакон на БСП решение за борба с корупцията

Създава се паралелна структура с дублиращи функции, само и само да не се реформира прокуратурата, смята той

| обновено на 08.09.17 в 12:19






Според председателя на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов, в проекта на левицата за антикорупционен закон няма решение за борба с корупцията. Това стана ясно при днешната му среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, която му представи проекта за закон.

Според Лозан Панов и в момента има институции за борба с корупцията, които обаче не работят ефективно. Той попита какво ще се промени със създаването на новия орган. По думите му, ако той бъде създаден без отговор на този въпрос ще бъде „мимикрия на реформа“ преди поредния мониторингов доклад. Панов коментира:

Създаването на още един орган с дублиращи функции, без ясни механизми за контрол и отчетност на този орган, цели само заобикаляне на основната тема - реформа на прокуратурата. Това е моето мнение, защото основният въпрос, който трябва да се постави е - и сега има институции, които са компетентни във връзка с разследване на корупционни действия, и сега има институции, които извършват аналитични функции, и сега има институции, които имат достатъчен експертен потенциал да вършат тази дейност - въпросът е - защо не го правят?

По думите на Лозан Панов не е ясно колко би струвало създаването на новия орган. Той каза също и, че още преди повече от четири месеца е поискал срещи с всички парламентарни групи, за да представи идеите си за реформа.

На свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична, че има нужда от този нов антикорупционен орган и че БСП има политическо решение да не се променя Конституцията. Тя заяви:

Господин Панов смята, че не е противоконституционно и е добре президентът да определя председателя на органа. Второто е, че е важно, съгласно Конституцията, да има разследващи функции. По тези две неща сме на едно мнение, но оставаме на различни позиции по отношение на прокуратурата. Господин Панов смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа и тя да обхваща и промяна в прокуратурата. Това минава през промяна в Конституцията, което БСП не споделя като мнение.

Нинова не изрази съгласие и с мнението на Панов, че има борба за още един властови ресурс в държавата, свързан с въпроса кой да назначава директора на бъдещия антикорупционен орган.

Досега Корнелия Нинова представи проекта пред Съюза на съдиите, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев.

В проекта се предвижда бъдещият антикорупционен орган да има разследващи функции, а неговият председател да се назначава от президента.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.