Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Благово искат ремонт на улиците

10
Снимка: Радио ВИДИН
В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за монтанското село Благово. Намира се на около 6 км от областния център. Селото е едно от "младите" села в областта. Първите заселници идват след разгрома на Чипровското въстание. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците.


Около 550 са жителите на Благово днес. Как живеят хората в селото, какво им липсва и одобряват ли свършеното от кмета си- с този въпрос посетихме селото. 

"От нашия кмет сме доволни, но не сме доволни от "големите" кметове, не дават пари. Искаме хубави пътища. Ремонтираха кметството, салона. Направиха детски площадки... Животът е нормален. Тече нормално...Селото трябва да изглежда, като село Чавдар, където кмета усвоява всички европроекти... В Монтана направиха всички улици, а в Благово нищо... Много добро село. Много тихо и много спокойно, но не е благоустроено, както трябва. Има улици с дупки. Иначе не съм чула някой да е нападнат. Хора, като мен които живеят сами не се страхуват... Не са добри тука хората. Тука са завистчий. Не си живеят... Кметът няма грешка. Добро момче... Имотите са ни много скъпи... Проблемите са изровените пътища... Добре е, че сме на пътя за София...".


Кмет на Благово вече трети мандат е Лъчезар Асенов. За десетте години на кметския стол има с какво да се похвали. Направили ремонт на църквата "Св. Троица", на читалището, обновено и европейско изглеждащо е и кметството. Нови съоръжения има и за младите, и за старите- нова детска площадка, и фитнес на открито, на който всеки ден тренира един от възрастните жители на Благово. 

"Всяка една година се стремя от бюджета на селото да отиде за селото. За 10 години управление мога да се похваля с много неща. За три години направихме ремонт на църквата "Света Троица"... Миналата година направихме голям ремонт на читалището, читалищния салон и кметството... С бюджет от община Монтана направихме и детска площадка... Хората в трудова възраст работят в Монтана и в София. Идват си събота и неделя... Производство нямаме. Има три хранителни магазина и три питейни заведения... Земята се обработва от външни арендатори. При тях не работи никой от селото... Улиците са в окаяно състояние. С бюджета с който разполагам могат да се направят 300-350 квадратни метра асфалт... Ще кандидатстваме по проекти. 2015 година спечелихме проект и тогава асфалтирахме пет основни улици. Миналата година бюджетът на селото бе дофинансиран от община Монтана, за което благодарим на г-н Златко Живков и с тези пари ремонтирахме кметството, читалището и читалищния салон... От две години филиалът на детската градина е закрит поради факта, че повечето родители работят в Монтана и водят децата си там... Има училищен автобус. Шест деца са в детски градини, а 27 в училище и в гимназия. Нямаме проблем с транспорта.",
каза кметът на селото.

Първото название на селото е Пчелица, за кратко се казва и Върбица, а до 17 октомври 1949 г. носи името Ново село, разказа кметът Лъчезар Асенов. Говорим с него и за някои проблеми, които тук имат с незаконния дърводобив. За да спре бракониерите, кметът се принудил да прекопава черните пътища, през които минават до гората.

"Селото е кръстено на Тодор Благов, а Замфирово на Замфир Попов... Нямаме битови кражби. За една календарна година има 2- 3 кражби... Имаме проблем с незаконната сеч... Неколкократно са хващани бракониери. Конфискуваните дърва отиваха за детската градина... Имахме футболен отбор, но тази година няма да има. Насочих средствата за ремонт на стадиона..."

Целия материал можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03