Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев ще произнесе първата си реч пред Общото събрание на ООН

| обновено на 19.09.17 в 11:00
Снимка: БГНЕС

Страните - членки на ООН трябва да представят своите предложения за реформи, които да увеличат ефективността в работата на световната организация и да ускорят процеса по вземане на решения в случаи на кризи. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е в Ню Йорк по повод 72-рата сесия на Общото събрание на ООН, съобщи прессекретариатът на президента.

На международния форум, на който беше представена „Глобалната коалиция за надежда“, Радев посочи, че сме изправени пред предизвикателството да се противопоставим на екстремизма не само като общества, но и като личности.

Утре държавният глава ще произнесе първата си реч пред Общото събрание на ООН.

Във водената от президента делегация е и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

На срещата на високо равнище по реформата на ООН в Ню Йорк вчера Захариева подкрепи призива на американския президент Доналд Тръмп за повече ефективност на световната организация. След това Тръмп проведе среща с лидерите на Франция и Израел Еманюел Макрон и Бенямин Нетаняху. Според Държавния департамент тримата са обсъждали ядрената програма на Иран и дестабилизиращите действия на страната в Близкия изток.

Очаква се Иран да е една от темите в речта на американския президент днес. Тръмп неведнъж е критикувал договора, подписан от предшественика му Барак Обама, относно ядрената програма на Техеран.

Американският държавен глава е разговарял и с китайския си колега Си Цзинпин по въпроса за ядрената програма на Северна Корея. От Белия дом посочват, че двамата са се обединили в решителността си за оказване на максимален натиск върху Пхенян с помощта на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Китай наскоро подкрепи на два пъти в Съвета сигурност затягане на санкциите срещу Северна Корея заради ракетните ѝ тестове.

Ден преди официалното откриване на общия дебат световни лидери начертаха някои от най-наболелите проблеми, които се очакват да бъдат разисквани по време на световния форум. Великобритания повдигна въпроса за размириците в Мианмар, които ООН определя като етническо прочистване спрямо мюсюлманите от групата рахинджа.

Франция от своя страна наблегна на многото конфликти по света, които, по думите на френския външен министър, са достигнали най-високото си ниво от Студената война насам. Той допълни, че сътрудничеството между нациите е все по-трудно постижимо и заключи, че Генералната асамблея се провежда в критичен момент на обезпокояваща деградация на международната среда.

В сградата на ООН имаше и звезди от шоубизнеса. Носителят на "Оскар", актьорът Робърт де Ниро апелира към всички държави и организации да помогнат за съживяването на опустошените от урагана "Ирма" райони в Карибския басейн.

Генералната асамблея на ООН бе открита на 12 септември и продължава до 25 септември. Общият дебат, на който световните лидери ще се обърнат към колегите си, започва днес. Основната тема е свързана с поддържането на мира, климатичните промени, правата на човека и мигрантския и бежанския поток. Темата е с фокус към хората: стремеж към мир и достоен живот за всички на устойчива планета.

При откриването на Генералната асамблея председателят ѝ Мирослав Лайчак посочи:

ООН е създадено за хората. Хората, които имат най-много нужда от ООН, не са тук. Те не участват в преговори на решения. Те не заемат подиума на събития на високо равнище. Една от задачите на Генералната асамблея е да гарантира, че техните гласове все още могат да бъдат чути.

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Младен Петков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!