Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще влезе ли Видин в Закона за Великите стари столици

Снимка: Колаж Светослав Цветанов

Миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов коментира приемането на Закона за Великите стари столици на Република България. Според думите му най-късно до края на тази или началото на следващата година ще бъде приет този закон. Той отправи и покана към президента Румен Радев да подкрепи тази законодателна инициатива. 

„Старите столици - Плиска и Преслав, заедно с Велико Търново, трябва да получат един по -специален статут, за да може България да се превърне в културна туристическа дестинация“, заяви при посещението си в Шумен Цветан Цветанов, цитиран от Радио Шумен. В следващите десет дни законопроектът ще бъде внесен в деловодството на парламента.

От казаното до тук става ясно едно- Видин липсва от списъка. Защо, след като през миналата година крайдунавският град намери място в предишния законопроект за старите столици на България? Тогава Видин е вписан заедно с Плиска, Велики Преслав и Велико Търново. Това стана в последния етап от подготовката на законопроекта, в чийто първоначален вариант градът и тогава не фигурираше. Благодарение на народния представител Вили Лилков, Видин все пак намери място в списъка. Какво се случи след това? Месец по- късно, през януари тази година, депутатите отхвърлиха проекта на този Закон.  Ето и коментара на Вили Лилков от тогава пред Лилия Димитрова:

"Докато официалната позиция на Националното сдружение на общините е положителна и то съгласува проектозакона без забележки, но това не бе отчетено от противниците му. С това гласуване мнозинството от народните представители в комисиите, де факто казват, че такъв закон не е необходим. Но аз смятам, че първата стъпка е направена- поне стигна до комисии, докато в предишните народни събрания той се разглеждаше само на ниво идея. Видин за първи път влиза в законопроекта като град- стара столица на България. Във всички предишни варианти нашият град отсъстваше от проектозакона. Дори и да стигне до пленарна зала, смятам, че няма шансове да мине дори и на първо четене. Нека бъдем реалисти!"

Сега отново Видин е извън списъка. Когато стана ясен коментарът на Цветан Цветанов се случи така, че в града беше председателят на Народното събрание Димитър Главчев, а включването на Видин в закона за старите български столици беше един от въпросите, обсъдени с кмета на Общината Огнян Ценков. В това предложение има историческа логика, смята председателят на парламента:

"Г-н Ценков постави този въпрос, в който аз намирам доста дълбока логика, тъй като всъщност Видин е бил последната столица, Видинското царство е последното, което пада през 1396 година - 3 години след Търновското. Така че, може да се каже, че това е била последната българска стара столица. Но, както всеки един законопроект, законопроектът трябва да измине своя път, своята технологична процедура, за да може да стане закон. Тоест сега първо трябва да се внесе във вида, в който е."

Димитър Главчев добави, че се надява видинските народни представители от всички политически сили да припознаят идеята и по пътя на дебатите тя да получи необходимата ѝ подкрепа, за да стане реалност.


За коментар потърсихме и видинския депутат от ГЕРБ Владимир Тошев, който пое ангажимент да направи всичко възможно Видин да бъде включен в този закон:

"Това е отлежал законопроект от предишните формати на Народното събрание. По време на посещението във Видин на Димитър Главчев, кметът на община Видин Огнян Ценков повдигна въпроса. Той предостави и подкрепителни писма от историци и от Общинския съвет. Имаме съгласие за пълна подкрепа от страна на господин Главчев... Лично мой ангажимент е заедно с останалите колеги от видинския многомандатен избирателен район да проверим какво пише в законопроекта и да допълним и Видин. Това е напълно резонно, защото всички знаят, че Видин е стара столица на България... Имам силния ангажимент и като човек, и като народен представител това да се случи."

Проверихме и какво мислят видинчани по въпроса за старите столици и има ли Видин място сред тях:

"Разбира се. Видин е един от най- старите градове. Имаме толкова много ценности... Имаме "Баба Вида". Тя е уникална... Като погледнете само каква крепост имаме. Ние не я оценяваме. Оценяват я само туристите. Дано да не бъдем подценявани...Трябва, разбира се. И то на първо място... Отново забравиха Видин. Това не трябва да става. Мястото на Видин е там, в този закон... На първо място трябва да бъде..."

Идеята е законът за старите столици да въведе централизирано управление и общ устройствен план за археологическите ценности в тези градове. Целта на документа е и да постави старите столици на България на особено внимание от страна на държавата, общините и гражданите. Освен тяхното опазване, законът предвижда и интегрирането им в туристически маршрути. Видин беше включен в първия законопроект за старите столици на България с "Калето", тоест територията, която попада в очертанията на старите крепостни стени. Но не само старата част, а територията на целия град ще се планира съвместно от държавата и Общината.
Законопроектът за старите български столици предвижда и целево финансиране, което ще се определя всяка година от държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40