Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличение на приходите от данъци и такси отчете Община Видин

Снимка: Радио ВИДИН

"Всеки видинчанин тук и по света скърби за своя мъдър водач- видинския митрополит Дометиан. Дядо Дометиан ни учеше да обичаме и да се гордеем с хилядолетния ни град. Името на видинския митрополит Дометиан ще бъде изписано със златни букви в славната история на старопрестолния Видин", така кметът на Видин Огнян Ценков откри днешната пресконференция по актуални въпроси.

Към 18 септември са събрани 4 901 133 лева. Миналата година към същата дата приходите са били 4 634 997 лева. Средствата са с 266 136 лева повече, отчете постъпленията в общината Владимир Георгиев, началник отдел "Местни данъци и такси":

"Звеното, което се занимава с ревизии и принудително изпълнение са изготвили 904 акта за установяване на задължения на обща стойност 1 196 993 лева. От тях 100 са предадени на държавен и частен съдия изпълнител, на обща стойност 213 хиляди лева."

1 760 419 лева са събраните приходи от данъци за минали години. От физическите лица най- малкото задължение е 7 670 лева, а най- голямото е 11 734 лева. От юридическите лица най- малкият дълг е за почти 20 000 лева, а най- големият е 45 060 лева. Фирмите дължат на Общината почти 600 000 лева. В случаите, когато има синдик местната управа изготвя акт за установяване на задължения. Документът се представя на синдика и Общината се включва в общия списък на кредиторите. Когато фирмите, обявени в несъстоятелност не са заличени в търговския регистър общинската администрация изготвя актовете и ги насочва към частен съдия изпълнител.

"Със заличените, за съжаление, не можем да направим нищо", допълни Владимир Георгиев.

Владимир Георгиев напомни, че от 1 октомври до края на годината хората с необитаеми жилища имат право да подадат декларация за намаляване на такса битови отпадъци с 50%, като важното е жилищата да не са декларирани като основни.

СнимкаСекретарят на Общината Иванела Андреева информира за напредъка по проекта "Грижа в семейна среда" за хората в неравностойно положение, по който се работи от 15 месеца.

"През проекта са преминали 215 потребители, които са били обслужвани от 162 изпълнители. Усвоените средства до момента са 531 230 лева. В момента извършваме преоценка на състоянието на потребители, които имат промяна в здравословното си състояние с оглед повишаване на часовете", каза Иванела Андреева.

112 лични, социални асистенти и домашни помощници обслужват 152-ма потребители.

Иванела Андреева напомни и че от вчера, 18 септември, Община Видин набира доброволци за доброволно формирование. Срокът за заявки е до 17 ноември. През първия етап са набрани 20 доброволци. С желаещите да упражнят доброволен труд се сключват договори, вписват се в регистъра и предстои провеждане на обучение. За регистрираните обучението започва следващия месец, а тези, които допълнително ще се включат, ще бъдат обучени по- късно.

Засегната беше и готовността на Общината за новата учебна година. Ремонтните дейности продължават и след 15 септември. Те са заложени по предложения на директорите на училищата и за тях са предвидени средства в капиталовите разходи за 2017 година.

"Офертите на строителните фирми вече са пред старт и реално ще започнат строителните дейности", каза заместник кметът Венци Пасков.

СнимкаОбразователният процес е кадрово осигурен, безплатните учебници и учебни помагала са налични. На територията на общината функционират 15 училища, 8 детски градини, Център за личностно развитие- Градско ученическо общежитие, Център за специална образователна подкрепа- бившето помощно училище и Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование.

"Учебниците и задължителната документация са доставени на детските градини и училищата. Средствата за тях са осигурени", обясни заместник кметът Венци Пасков.

Броят на първокласниците в община Видин е 469, с 16 по- малко от миналата учебна година.

Безплатният превоз на всички учащи е целева субсидия от централния бюджет чрез бюджета на Община Видин. Предвидените средства са само за пътуване в учебни дни. Общината е в процес на подготовка на транспортната схема за ученическите автобуси, специализирания превоз и наетите линии за децата на 5 и 6 години и учениците до 16 години на задължително обучение, както и учениците над 16 години, които вече имат право да пътуват безплатно. Уточнени са маршрутите, часовете на тръгване и връщане, като са съобразени с учебната програма на всяко едно училище.

Към 18 септември Община Видин има сключени 43 договора за финансиране и изпълнение на одобрените проекти по програма "Местни инициативи", съобщиха още от общинската администрация.

"На всичките 43 са преведени 50% от стойността на проектите. 17 от тях са приключили и днес се очаква да им се преведат и останалите 50%", коментира заместник кметът Десислава Тодорова.

Заместник кметът съобщи още, че до края на месеца ще бъде обзаведен и оборудван новият диагностичен център за ортостатични и опорно- двигателни нарушения при деца в училищна възраст, който ще бъде в сградата на бившето зъболечение. Направен е ремонт на сградата и помещенията. В края на октомври предстои да бъде доставено диагностичното оборудване, непосредствено след което ще започнат прегледите на децата.

Юни месец приключи изпълнението на ремонтите по над 20 улици в община Видин, съобщи заместник кметът Цветан Асенов. Заложени са били средства за всички 33 населени места, в които също е извършен ремонт на компрометирани участъци на централните улици, както и средства за хоризонтална пътна маркировка и за закупуване на пътни знаци. Поръчката е завършена успешно. Новата обществена поръчка за асфалтиране на пътната мрежа е разделена на 5 лота, по 4 от тях е приключил изборът на изпълнител. Общата сума е 1 022  970 лева.

Гребна база Видин"По лот 1 имаме да направим ремонт на ул."Редута" и четвъртокласната пътна мрежа Каленик- Дружба- Генерал Мариново- Рупци; Градец- Плакудер; Градец- Динковица; Кошава- Гомотарци- Покрайна; Долни Бошняк- кръстовището с пътя от Видин за Градец. Сумата е 267 304 лева. По втория лот- обслужваща улица до кв."Христо Ботев", до блок 1, ул. "Любен Порчелов", ул."Михаил Трети Шишман", ул."Андрей Николов". Поръчката е на стойност 233 700 лева. По третата позиция- ремонт на 7 квартала- ж.к."Баба Тонка", ж.к."Гео Милев", ж.к."Бонония", ж.к."Панония", ж.к."Вида",ж.к."Крум Бъчваров" и ж.к."Химик", на обща стойност 234 570 лева. И по обособена позиция 4- баластриране в селата: Дружба, Капитановци, Антимово, Кутово, Сланотрън, Новоселци и Покрайна, на стойност 84 000 лева. Петата обособена позиция включва обслужващия път за Западна складова зона. Имаме издадено разрешение за строеж, който ще влезне в сила на 27 септември и веднага обявяваме обществената поръчка и за този лот", каза Цветан Асенов.

Обществената поръчка за ремонт на общинските сгради отново е разделена на 5 лота, по 4 се работи в момента и се очаква сключване на договорите с фирмите изпълнители.

Ще се ремонтира сградата на ученическото общежитие, заложен е ремонт на младежкия учебен център, покриви на училища, ремонти на отоплителната инсталация на езиковата гимназия и гимназията по селско стопанство в град Дунавци, сгради на кметства в община Видин. Петата позиция, която беше извадена от цялата поръчка, е за ремонт на Гребната база във Видин, на стойност 335 000 лева, поради двамата съсобственици. Община Видин е направила покани към тях, които ще им бъдат връчени днес или утре, на общо събрание ще бъдат информирани за процента общи части и сумата, която всеки един притежава. До 10-15 дни заместник кметът се надява поръчката отново да бъде обявена. Общата стойност на ремонта на общинските сгради е 1 036 206 лева.

Отдел "Обществени поръчки" в Община Видин е провел 22 обществени поръчки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40