Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Янка Хараламбова или как да извоюваш почит с труд

Снимка: Светла Бондова


И най-малкото село има своите  уважавани люде, своите старейшини. Едни от тях са пътували много и носят познания от цял свят, други са останали в родния  си дом и са извоювали почит с труда си. Такава е Янка Хараламбова от видинското село Флорентин, община Ново село.


Родена и отраснала край брега на Дунав, тя напуска родната стряха, само за да се образова. Завършила първия випуск на новосъздадения институт за детски учителки, Янка отдава целия си професионален опит и любов към подрастващите на детското заведение във Флорентин, като го превръща в модерна целодневна градина. Затова и днес я търсят.


И не само там. Читалището е втората институция, на която Янка Хараламбова посвещава много от свободното си време. Неуморим общественик, тя е негов дългогодишен председател, ръководител на певческа група и лектор. Младините й са свързани с комсомолската организация, а зрелостта с единствената тогава партия. Но свикнала да работи с детските невинни души, тя пита с очи дали да го спомене. Защото авторитетът й, базиран на чисто човешките качества и добродетели, я прави комсомолски секретар на групата в института. Постът й помага да съдейства на Мария от село Драгана, Ловешко да завърши успешно курса.

В нейния живот има трудни моменти, но не желае да говори за това. Като непоправим оптимист тя ги използва, за да убеди изпадналите в беда, че "всяко зло е за добро“. И трябва да правиш повече добри дела. Тогава щастието ще дойде оттам, откъдето не го очакваш. Точно по библейската мъдрост "Пусни хляб по водите…“.


Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53