Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата енциклопедия (само) за София вече е факт!

Снимка: Георги Петровски, БНР
София най-после има своя енциклопедия - като повечето европейски столици (някои от тях си имат и по повече), при това на два езика (български и английски). Това се случва благодарение на усилената, концентрирана и многопосочна работа на екип от Научно-информационния център на БАН (което пък е гаранция за достоверност).
По тази хубава тема разговаряме с архитект Таня Кадийска, която е един от авторите на енциклопедията, и един от координаторите на големия екип от консултанти.
Излизането на тази енциклопедия е голям подарък за тези, които живеем в София, но и за гостите на града - разказва тя в нашето изнесено студио пред Музея за история на София, - изданието е уникално по своята същност и неговата липса до този момент определено се усещаше.
Ето я енциклопедията в цифри - 416 страници, 700 прекрасни илюстрации. Излизането на това издание, което показва София от праисторията (първите поселения на софийското поле) до ден-днешен, с всички аспекти на живота - история, култура, стопанство, управление, археология - списъкът е дълъг.

Истории има всякакви в енциклопедията - подхваща Таня Кадийска, - и големи, и малки. От най-познатите, които всички познаваме, или би трябвало да познаваме - Боянската църква, църквата "Света София", Халите - до по-непознати (забравени или изчезнали) - като възрожденската часовникова кула на София, която днес не съществува, но в продължение на векове е отмервала времето в търговската чаршия; като късноантичния музей на територията на Южния парк, за който почти никой от разхождащите се там не знае... или за възпятата в много стихове и песни улица "Търговска", която също вече я няма, но е останала в спомените на софиянци с романтичен оттенък  - тя лежи върху трасето на софийската чаршия през Възраждането.

И още интересни факти добавя Таня Кадийска - че до края на 19-и век "Мария Луиза" и "Витошка" са били една улица, или че бул. "Дондуков" е стигал до площад "Света Неделя" (всичко това е включено в особено интересната секция Площади, булеварди и улици в енциклопедията. Както и за хендека (защитния ров), който е ограждал предосвобожденска София, бил е дълбок почти 3 метра и е бил пълнен с вода от реките на София. След Освобождението е запълнен и върху него са изградени някои от основните улици на града - "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Сливница" и "Ботев" - те оформят така наречения "пръстен на София" и определят радиално-кръговата система на градоустройство, обяснява арх. Кадийска. Нейното любимо място в града е квартала, в който е родена - около улиците "Бачо Киро" и "Екзарх Йосиф".

И така, София дочака своята енциклопедия - тя заслужава това. И продължава да се променя - буквално в последните дни преди излизането на енциклопедията се разкриваха нови неща, казва гостенката ни и уточнява, че по принцип всяка енциклопедия се прави трудно, а в случая това е станало и бързо (година и половина - от авторските ръкописи, през научните консултанти, превода, илюстративните снимки, оформянето на макета) и се е работело под голямо напрежение. И най-трудното е било да се постигне баланса между многото информация.
Останаха ни материали не за още една, а за още няколко енциклопедии за София - допълва с усмивка арх. Таня Кадийска.

Чуйте цялото ѝ гостуване в Радио София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!