Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на Хаджиангеловата къща във Видин

2
Снимка: Красимир Каменов
Днес ще ви разкажем за съдбата на една къща- паметник на културата. Става дума за Хаджиангеловата къща във Видин. Къща с минало, но без бъдеще. В момента се руши, защото няма интерес към нея. Причината е, че преди години собствениците я продават, а впоследствие тя става собственост на банка. Всъщност се оказа, че къщата е реплика на някогашната Хаджиангелова къща на същото място, а не оригиналната сграда.

Истинската Хаджиангелова къща на улица "Гладстон" e строена преди Освобождението, но в началото на 60- те години на 20 век, поради опасност от срутване, е предоставена от собствениците на Община Видин. Тогава тя е разрушена и впоследствие възстановена в стария си вид, със запазен архитектурен план. Веднага след това е обявена за паметник на културата. Превратностите на годините правят съдбата ѝ в момента напълно неизвестна. Сега е собственост на банка, защото последните собственици я ипотекират и не изплащат кредита. Въпреки това тя остава паметник на културата, коментира за Радио ВИДИН Пламен Иванов, регионален инспектор по недвижимо наследство към Министерството на културата:

"Промяната на собствеността не означава смяна на статута. Единствено Институтът за недвижими културни ценности има право да дава или да сваля статут. Тяхно изрично становище е, че състоянието на обекта не е основание за сваляне на статута... Независимо кой е собственик, той трябва да знае, че даденият обект има статут..."

Статутът ѝ е ясен- къщата е паметник на културата. Миналото ѝ също е ясно- била е семейна къща на хаджи Ангел. В началото на 60- те години е заменена от наследниците за апартамент. В началото на 90- те те си връщат собствеността. Подробности за това от етнографа от видинския музей д-р Сашка Бизеранова- пряк свидетел на събитията преди и след Прехода:

"В началото на 60- те години е било предвидено в района на пазара да има етнографски комплекс с работилници. Като образец е щяла да бъде ползвана къщата на Хаджиангелови. Къщата тогава е била в много тежко състояние- прокапал покрив и паднали стени. Самите собственици са подали молба в Общината къщата да бъде съборена и да бъдат обезщетени с някакво жилище. И така и става. Къщата е съборена и впоследствие възстановена в стария си образец със запазен архитектурен план... Вътре е имало старинни мебели, като част от тях са във фонда на нашия музей... По времето на социализма е била място, където са нощували културни дейци, които са идвали в нашия град... С идването на демокрацията Драган Хаджиангелов, който беше общински съветник си поиска имота без да връща апартамента. Лично аз съм видяла документа, подписан от тогавашния финансов министър Иван Костов, който категорично му отказва това. Документът обаче изчезна и Драган Хаджиангелов отново си поиска къщата и без да върне апартамента, си я взе.. .Ползваше се след това за механа... Сега вече на кой е не знам."

"Смятам, че причината за безвъзвратната загубата на тази къща е в лошия мениджмънт на тогавашното ръководство на Общината и на музея",  допълни д-р Бизеранова.

След, като си реституира имота, Драган Хаджиангелов е предлагал къщата да бъде купена от Общината за музей, но от местната управа нямали пари. Превратностите с нея продължават- механа, продажба и ипотека и сега зеещи и счупени прозорци. Нощуващи в нея клошари. Това е положението в момента с Хаджиангеловата къща. На хора, живеещи в региона, това прави неприятно впечатление. Боби Недев, който живее в съседство помни историята около продажбата ѝ:

"Познавам наследниците... Единият от тях- Джони или Иван е идвал тук... Беше дошъл да я продава... Продаде я на двама братя. Даже съм ги виждал там... След това те заминаха нанякъде, а къщата остана собственост на банка..."
В съседство живее и Илко Цветков, историк във видинския музей, който също има своя история за къщата:

"Драган Хаджиангелов искаше да продаде къщата на Общината, но от там не намериха пари... След това бай Драган я продаде. Не си спомням кой беше първият купувач, но и той я препродаде... Хората не си изплатиха кредита и се стигна до това състояние. Сега е собственост на банка..."
Това е истината за Хаджиангеловата къща във Видин. С интересна история, но с неясно бъдеще. Имала е и своите добри години, но нещата май вече не стоят така. Дали след време ще  минаваме по тази улица и ще казваме: "Тук се намираше Хаджиангеловата къща" или "Това е Хаджиангеловата къща"... не смея да прогнозирам! Едно е сигурно- поредната историческа сграда, въпреки, че не е оригиналната сторена от дебърски майстори, тъне в разруха.


Всичко по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40