Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на туризма- 27 септември

Планински спасител: Добрата екипировка може да спаси живот

Снимка: БГНЕС

Днес е Международният ден на туризма, който се чества на 27 септември от 1980 г. Тогава Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН приема своя устав и така се утвърждава като фактор за развитието на туристическата индустрия отвъд националните граници. Още през месец януари СОТ обяви на официална церемония в Мадрид 2017 година за „Международна година на устойчивия туризъм за развитие“ по решение на Генералната асамблея на ООН, което е и мотото на Международния ден на туризма.

По данни на Световната организация по туризъм, през последните последователни години на растеж, туризмът е с голям принос за икономическото възстановяване, създаване на работни места и възможности за общности в много части на света. В световен мащаб секторът следва възходяща тенденция, която се очаква да достигне 1,8 млрд чуждестранни туристи през 2030 г.

Какви са българските туристи- това ни казва ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов:

"Нашите функции не са контролни, на Спасителна служба, така че ние нямаме право да контролираме тия неща. Това че, все пак даваме съвети и ако туристите се вслушват в нас, няма да загубят нищо, най- вече ще избягват инциденти, а и ние няма да имаме работа. Всеки един сезон си има своите особености и препоръки, които трябва да се спазват от туристите. Моите наблюдения са, че туристите са много самонадеяни и всеки, който тръгне в планината, си казва: "Точно на мене ли ще се случи?" и се случва точно на него. Наблюдава се тази тенденция в организирания туризъм, да се ползват информации предварително за времето. Хората започват да си закупуват добра екипировка и се наблюдава тенденция към ползването на тази екипировка, която също е от значение и може да спаси човешки живот. Това е от една- две години. Във връзка с днешния Ден на туризма пожелавам на туристите да бъдат живи и здрави, да спазват указанията на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. И пожелавам да няма инциденти, колкото се може по- малко да бъдат те. "   

Като какви определя по- възрастните туристи председателят на туристите ветерани в Берковица Димитър Христов:


"При туристите ветерани има дисциплина, има спазване на всички правила на туризма, екипировката. Всички стриктно спазват правилата, всички са екипирани, с бастуните, с раниците, екипировката за лошо време, дъждобраните, всичко необходимо, което имат, дори и шишетата с вода. Не всички участват в по- трудните преходи, защото има хора със сърдечни заболявания. Пенсионерите знаете, че болшинството са някакви болежки. Така че, съобразяваме се с това. Ние не допускаме самотни хора да пътуват из планината. Най- малко трима души трябва да бъдат в групата. А на днешния ден пожелавам на туристите здраве и бодър дух."

Ветераните туристи от Берковица са отбелязали Международния ден на туризма с планински преход от "Петрохан" до връх "Ком". Походът е бил организиран в четвъртък, миналата седмица, заради лошото време, което би попречило на инициативата. Туристите ветерани ще се включат и в отбелязването на Международния ден на възрастните хора в село Замфирово тази неделя, уточни още Димитър Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40