Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира кампания срещу тормоза в училище

Снимка: Радио ВИДИН

Детски телевизионен канал започна кампания срещу тормоза в училище. "Имаш силата- бъди приятел" е мотото, под което ще работят известни личности, психолози, учители, деца и техните родители. Кампанията се провежда и в други страни в Европа, включително Румъния, Полша, Унгария, Русия, Белгия, Нидерландия и Люксембург и има за цел да помогне на децата и тинейджърите да се научат да общуват помежду си без агресия, да бъдат добри едни с други, което ще ги направи и много по-успешни личности и хора. Важно послание за учениците е да разпознават насилието и да реагират правилно на него. За кампанията са изработени 3 нови анимационни видеоклипа, посветени на проблемите, свързани с тормоза. Те ще бъдат излъчвани по телевизионния канал и ще бъдат публикувани на уеб сайта на кампанията. На сайта децата и техните родители ще имат възможността да прочетат повече за приятелството, да се запознаят със съветите на психолозите, да изгледат интересни и забавни клипчетата по темата. Там ще открият нужната информация какво да предприемат и към кого да се обърнат за помощ, ако те или някой техен близък е жертва на тормоз. Важно е да знаят, че хулиганството не е нещо, което трябва да се понася тихо и веднага трябва да се разкаже на доверен човек за това, което се е случило. Цел на кампанията е да помогне и на жертвите на насилие, и на насилниците, които също имат нужда от приятел и разбиране, защото често самите те първо са били обект на тормоз. Така на децата ще бъде подсказано как могат да бъдат истински приятели и добре настроени към другите.

Кампанията се провежда за трета поредна година, каза за Радио ВИДИН Милена Петрова от агенция "Случка", която работи по проекти на телевизията.


"За децата сме приготвили едно интересно състезание за класове... От 6 до 18-годишна възраст могат да се включват, като се съберат, решат заедно и нарисуват най-важното нещо за приятелството. Те трябва да изпратят дизайна за значка за приятелството, която ние след това ще изработим и класът ще я получи... Разчитаме много на асоциация "Родители". Те изготвиха специален урок за часа на класния по тази тематика и ще го изпратят до всички училища в страната. Всеки класен ръководител може да проведе този урок..."


За първи път в кампанията има състезателна част. В нея могат да се включват класове от всички училища в страната и се очаква да има голям интерес. Конкурсът започна на 27 септември, а проекти могат да бъдат подавани от учителите до 22 октомври на сайта на кампанията. Ще бъдат отличени три класа- един победител, един на второ място и един на трето. На 25 октомври жури ще избере най-доброто предложение. Класът, който е неин създател, ще получи истински значки със своя дизайн и персонални брандирани подаръци с героите на телевизионния канал. 


За съжаление, страната ни е на едно от челните места, които страдат от проблема, с който кампанията се бори. Според международното изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст“ българските деца са сред първите 10 държави по индикатора „училищен тормоз“. У нас изследването е било извършено сред 4796 ученици в 163 училища в периода 2013 - 2014 година. Оказва се, че тормозът в училищата ни е сериозен проблем, на който трябва прогресивно да се търсят решения.

Има ли агресия във видинските училища и как трябва да се реши проблемът с тормоза според учениците

"Има агресия, специално от тинейджърите. Още им се развива характерът, още се съревновават. Всичко идва от семейството, възпитанието... Понякога има. Провокира се от спор между двама, които се карат за неважни неща... Има агресия. Имаше едно момче, което седеше и ние му казахме нещо на шега и скочи да се бие... Трябва да му говорим, да даваме съвети на този човек, който е ядосан... Ние сме 4 клас. Специално аз още не съм изпитала и дано не изпитам агресия... По-големите заплашват по-малките. На една съученичка ѝ бяха искали парите... В нашите часове се говори за агресията. Госпожата ни обяснява, че не трябва да сме такива, от какво да се пазим, учат ни да сме по-добри хора... Бихме казали на по-големите да спрат да ни тормозят. Нека си спомнят, че и те са били по-малки..."


Припомняме, че работна група от депутати от всички парламентарни групи, представители на ресорни институции и експерти търси решения на проблемите с конфликтите и агресията сред децата, която се увеличава. До 30 октомври групата трябва да анализира събраната информация и постъпилите предложения за законодателни промени и да набележи следващи стъпки.


Повече за кампанията и мнението на учениците чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40